3 sene önce
3 sene önce

Clariant, Pigment iş birimin satılmasıyla birlikte tasfiye programının tamamlandığını açıkladı

Hedef odaklı, sürdürülebilir ve yenilikçi bir özel kimyasallar şirketi olan Clariant, Pigment iş biriminin Heubach Grup ve SK Capital Partners konsorsiyumuna 805 milyon ile 855 milyon CHF arasındaki işletme değeri ile satılması için kesin anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşmada, Clariant'ın Pigment iş biriminin Nisan 2021 mali performansına bağlı kalındığı ifade edilerek, bu doğrultuda ek 50 milyon CHF'lik bir kazanç ödemesinin daha yapılacağı ve toplam satış değerinin nakit ve borçtan arındırılmış olarak belirlendiği açıklandı. Yapılan açıklamalarda değerlerin, Clariant’ın Nisan 2021'e kadar bağımsız olarak düzenlenmiş 12 aylık FAVÖK'ün 10,7 ila 11,4 katlarına tekabül ettiği ifade edildi.

 

Satış işlemlerinin sonuçlanmasının ardından Clariant’ın, Heubach ve SK Capital’in kuracağı holdingin yüzde 20 hissedarı olmak için yeniden yatırım yapacağı açıklandı. Tek çatı altında bir araya gelecek ticari birimin, dünya çapında yaklaşık 3 bin çalışanı, 900 milyon Euro'dan fazla yıllık satış miktarı, güçlü hizmet ağı ve üstün üretim yetenekleri ile küresel bir pigment oyuncusu olacağı belirtildi. Bu sayede Clariant’ın, Heubach Pigment iş birimi ile birlikte, daha dinamik bir yapıya ulaşacağı, gelecekteki büyüme fırsatlarından ve artan kârlılıklardan daha fazla faydalanabileceği ifade edildi.

 

Gerçekleştirilen satış işlemlerinin ise 2022'nin ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ve Clariant Pigment birimine bağlı olan Almanya'daki iştirakı Infraserv Höchst’un satış işlemlerinin bir parçası olmadığı açıklandı.

 

Clariant'ın İcra Kurulu Başkanı Conrad Keijzer konu hakkında yaptığı açıklama şunları belirtti: “Pigment iş birimimizin satışı için Heubach ve SK Capital ile imza atılan anlaşmayı duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu anlaşma, Temmuz 2018'de açıkladığımız tasfiye ve portföy yeniden konumlandırma stratejilerimizdeki son adımı temsil ediyor. Müşterilerimiz, meslektaşlarımız ve diğer paydaşlarımız adına pigment işinin doğru sahiplerini bulduğumuzdan eminiz. Gerçekleştirdiğimi bu satış sayesinde ana odak noktamızı temel iş alanlarımız olan Bakım Kimyasalları, Kataliz ve Doğal Kaynaklar birimlerinin artan gelir ve karlılığına çevireceğiz. “

 

Heubach Grup'un İcra Kurulu Başkanı Johann Heubach ise, “200 yılı aşkın süredir pigment sektöründeyiz. Rahmetli babam ve ben, pigment endüstrisinde konsolidasyonu yönetmek için bir yola çıkmıştık. Heubach ve Clariant Pigment birimi arasındaki mükemmel uyumun bu vizyonda önemli bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum. Bu kapsamda elde edilen endüstri lideri teknolojilerin, yeni kurulan Heubach Grubu’na, kaplamalar, plastikler, boya ve özel uygulama alanlarındaki küresel müşteri tabanına endüstri lideri ürünler ile hizmet verme yeteneği sağlayacağına ve  çok çeşitli müşteri gereksinimlerine hizmet eden bir ürün portföyü ile küresel üretim ve hizmet ağının birleşimini oluşturcağına inancımız tam“ açıklamasını yaptı.

SK Capital Genel Müdürü Aaron Davenport ise şöyle konuştu: "Clariant Pigment iş birimi, dünyanın önde gelen renklendirici çözümleri sağlayıcısı konumunda. Gerçekleştirdiğimiz bu satın alma ile yeni ortaklarımız Heubach Grubu ve Clariant ile birlikte, tüm paydaşlar için önemli bir değer yaratma fırsatı görüyoruz."

 

Clariant, daha önce Healthcare Packaging ve Masterbatches iş birimlerini satmıştı. Şirket, yapılan bu son satış işleminin tamamlanmasıyla birlikte, portföylerin yeniden konumlandırılması programının bir parçası olarak yapılan tasfiye işlemlerinin sona ereceğini belirtildi. Clariant tarafından yapılan açıklamalarda, Pigment iş biriminin satılması, Clariant'a pazar değeri üzerinde büyüme, daha yüksek kârlılık ve daha güçlü nakit duruş sağlayacağı, böylelikle de Clariant’ın yüksek değerli bir özel kimya şirketine dönüşümünün mümkün olacağı açıklandı.

 

Pigment iş biriminin satılması ile elde edilen gelirin, Clariant'ın temel iş alanları dâhilindeki büyüme projelerine yatırım yapmak, sürdürülebilirlik ve inovasyona dayalı stratejiler yürütmesini sağlamak, performans iyileştirme programlarını finanse etmek, bilançosunu güçlendirmek ve Clariant-Heubach Pigment birleşik yatırımının finanse edilmesi için kullanılacağı ifade edildi.

 

Clariant'ın Pigment iş birimi, üstün kaliteli organik pigmentler, pigment preparatları ve boya ürünlerinin lider durumda olan küresel tedarikçisidir. Clariant'ın ürünleri, otomotiv endüstrisi, endüstriyel ve mimari kaplamaların yanı sıra plastik endüstrisinde de kullanılmaktadır. Bu başarısı ile Clariant Pigment birimi, 2020'de yaklaşık bin 900 çalışanı ile 850 milyon CHF satış geliri elde etmiştir.

 

 

Clariant Hakkında

 

Clariant, merkezi İsviçre'nin Basel şehri yakınlarındaki Muttenz'de bulunan, hedef odaklı ve yenilikçi bir özel kimyasal şirketidir. 31 Aralık 2020 itibarıyla şirketin toplam 13.235 çalışanı bulunmaktadır. Clariant, 2020 mali yılında faaliyetlerini sürdüren iş kollarında 3,860 milyar CHF değerinde satış yapmıştır. Şirketin üç faaliyet alanı bulunmaktadır: Bakım Kimyasalları, Kataliz ve Doğal Kaynaklar. Clariant'ın kurumsal stratejisi ise beş temel alana odaklanmaktadır: inovasyon ve Ar-Ge odaklılık, sürdürülebilirlik çerçevesinde değer katma, portföyün yeniden konumlandırılması, büyümenin yoğunlaştırılması ve kârlılığın artırılması.

 

Heubach Grubu Hakkında

 

Heubach, ilk ticari pigment üreticilerinden biri olarak pigment üretiminde 200 yıldan fazla deneyime sahiptir. Heubach, organik, inorganik ve antikorozif pigmentler ve pigment preparatlarının önde gelen küresel üreticisidir. Merkezi, Almanya Langelsheim’ da bulunan firmanın, Almanya, ABD ve Hindistan'da tesisleri, dünya çapında ise birçok satış ofisleri bulunmaktadır.

 

SK Capital Hakkında

 

SK Capital, özel malzemeler, kimyasallar ve ilaç sektörlerine disiplinli şekilde odaklanan özel bir yatırım firmasıdır. SK Capital'in iş portföyü yılda yaklaşık 11 milyar dolar gelir etmektedir. Dünya çapında 16.000'den fazla kişiyi istihdam etmekle birlikte, 28 ülkede 150 tesisi işletmektedir. Firmanın şuan yönetimi altında 5 milyar ABD dolarından fazla varlık bulunmaktadır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login