3 sene önce
3 sene önce

SAHA’nın bağımsız sanat yazarlarını desteklemek için başlattığı SAHA Yazı Dizisi devam ediyor

SAHA’nın bağımsız sanat yazarlarını desteklemek için başlattığı SAHA Yazı Dizisi devam ediyor. Murat Alat, SAHA’nın kuruluşundan bu yana üretim desteği verdiği 200’den fazla güncel sanat projesi arasından yapacağı seçkiyle her ay yeni bir yazı paylaşıyor. 2021 sonuna kadar çalışmalarını SAHA Studio’da sürdüren Alat, SAHA Studio sanatçılarını da belirleyen seçici kurul Çelenk Bafra, Özge Ersoy ve Gülsün Karamustafa tarafından konuk yazar ve programcı olarak davet edildi. 

 

SAHA Yazı Dizisi kapsamında Murat Alat, SAHA’nın geçtiğimiz on yıl içinde desteklediği projelerden bir seçki üzerine denemeler yazıyor. “Canlı Madde” başlığı altında birbirine bağlanan bu denemeler, maddenin halleri üzerine bir tefekkür gayreti taşıyor. Dizinin

üçüncü yazısında Alat, Ali Miharbi’nin 2017 yılında Delfina Foundation ve Horniman Müzesi ortak davetiyle ürettiği Horniman Bahçeleri’nde kamuya açık olarak gösterilen Wind Organ adlı yerleştirmeden ilhamla nefes, hava ve benlik üzerine düşünüyor.

 

Güzel bir manzara. Horniman Bahçeleri. Ağaçlar, çalılar, çiçekler, su, hava bir de toprağa dikilmiş, göğe uzanan, parlak yüzeyleri ve kusursuz geometrik formlarıyla manzaraya tezat, beş ince metal boru. Rüzgâr esiyor; ağaçların, çalıların, çiçeklerin arasında dolanıyor, suyu yalıyor ve tuhaf boruların içine giriyor. Çıkan bir uğultu ki insan sesini andırıyor. Birileri nefes alıyor, nefes veriyor… Bu kimin sesi, kimin nefesi? Şahit olduğumuz bu yerleştirmenin adı Wind Organ. Ali Miharbi’nin bir çalışması. Miharbi, Horniman Müzesi’nin müzikal alet koleksiyonundan aldığı ilhamla, darmadağınık esen rüzgârı sesli harflere devşiren aletler tasarlamış. Rüzgârın çaldığı bu aletler konuşlandıkları manzaraya bakanların bedenlerine nüfuz ediyor, bedenlerin karanlığında tekinsiz duygular uyandırıyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login