3 hafta önce
3 hafta önce

59. Türk Pediatri Kongresi’nde Çocuk Sağlığının Toplum İçin Önemine Dikkat Çekildi

Türkiye’nin en eski ve en köklü pediatri derneği olan Türk Pediatri Kurumu Derneği, 59. Ulusal Kongresini fiziki olarak 22- 26 Mayıs tarihlerinde KKTC’de düzenledi. Limak Deluxe Hotel’de gerçekleşen ve 5 gün süren kongreye Türkiye genelinde 2 bine yakın çocuk doktoru katılım sağladı. 

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş; neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olan Türkiye’nin en eski çocuk sağlığı ve hastalıkları derneği olarak gerçekleştirdikleri kongreleri çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının mezuniyet sonrası gelişimlerine katkıda ve bilimsel alandaki güncel gelişmeleri meslektaşlarına aktarmak olduğuna değindi. Prof. Dr. Çokuğraş; farklı derneklerle iş birliği yaparak ulusal ve uluslararası bazda genç hekimlerin gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek şunları söyledi;

“Çocuklarla ilgili her şey ilgilenilmesi ve takip edilmesi gereken birer sorun. Hastalıklar kadar büyüme, gelişim ve beslenmeleri başta olmak çocukları konu alan her türlü sorunla ilgileniyoruz. Daha geniş bir perspektiften baktığımızda beslenememe, erken yaşta evlenmeye zorlanma, küçük yaşta çalışma mecburiyetine maruz kalma ve istismar gibi çocukların uğradığı pek çok haksızlık bizim için çok önemli. Savaş, salgın, açlık ve göçlerden en çok etkilenen kesim çocuklar. Bunların yanında çocuk hekimleri olarak gördüğümüz başka sorunlar da var. Ekonomik sebepler başta olmak üzere farklı etkenler çocukların beslenmesinin giderek daha da kötüleşmesine neden oluyor. Beslenme söz konusu olduğundan miktar değil kalite önem arz ediyor. Bir çocuk günlük alması gereken kaloriyi sadece bir tür besinden alındığında, yani dengeli ve çeşitli besin gruplarıyla beslenmediği takdirde yetersiz beslenmiş oluyor. Çocukların ilk 5 yaşları beslenme düzeni açısından çok mühim.  İlk 5 yıl beslenme bozukluğu olan çocuklar ileriki yaşlarında büyüme, gelişme, nörolojik gelişim, bağışıklık sistemi gelişimi gibi farklı bölümlerle ilgili bir takım hastalıklar ile karşılaşabiliyorlar.  

Son yıllarda, özellikle de pandemiden sonra daha fazla karşılaştığımız, ülkemiz ve dünya için büyük bir sorun olan başka bir konu ise ‘aşı karşıtlığı’. Sadece pandemi aşılarının yapılmasını engellemenin yanı sıra çocukların rutin aşıları için de aynı durum söz konusu olmaya başladı. Türkiye olarak çocukların %98 oranında aşılandığı, iyi bir aşı takvimine sahip olan bir ülkeyken pandemiyle birlikte bu oran düşmeye başladı. Geçtiğimiz yıllara oranla Türkiye’de çocukların aşılanma oranlarının düştüğünüzü üzülerek izliyoruz. Örneğin yıllarca kızamık vakası görmediğimiz dönemlerden sonra geçen sene bir kızamık salgını yaşadık. Kızamık için %95 aşılanma oranı bir sınırdır. Bu oran düştüğü için ülkemizde kızamık vakalarına rastladık. Aşılanma oranlarının düşmesi bir tarafa yurdumuza aşısız gelen çok sayıda çocuğun bulunduğu göçler olduğunu biliyoruz. Şimdilerde artık Türkiye’de görmediğimiz fakat iyi önlem alınmazsa maalesef yakında çocuk felci, difteri gibi bir takım hastalıklarla tekrar karşılaşmak zorunda kalacağız.”

59. Türk Pediatri Kongresi boyunca birbirinden faydalı bilimsel programlar çerçevesinde, gastroenterolojiden hematolojiye, enfeksiyondan romatolojiye, yapay zekâdan özel hekimliğe kadar pediatrinin pek çok farklı alanında kapsamlı paneller ve oturumlar gerçekleşti.  

Genç pediatristlerin sağlık sektörü acısından öneminin altını çizen Türk Pediatri Kurumu YK Üyesi Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş; 

“Biz Türk Pediatri Kurumu olarak güncel gelişmeleri paylaşarak fikir teatisinde bulunduğumuz, kurslarla ve panellerle zenginleşen 2 bine yakın hekimin katıldığı bu kongreyi gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Türk Pediatri Kurumu Türkiye’nin ilk pediatri kurumu olmasının yanında 2011 yılında hayata geçirilen Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan Genç Pediatristler oluşumunu da bünyesinde barındırıyor. Her yıl İstanbul’da yaklaşık 1000 genç pediatristin katıldığı bir kongre düzenliyoruz. Genç Pediatristler kurulurken şuan derneğimizin yönetim kurulunda olan kıymetli hekimlerimizin bazıları oluşumun bir üyesiydi. Şimdi genç pediatristlere onlarla birlikte destek oluyoruz” şeklinde konuya değindi.

Prof. Dr. Çullu Çokuğraş karın ağrısına ve çocuk beslenmesine dikkat çekerek sözlerine; 

“Son dönemde karın ağrısı ebeveynlerin hemen her gün çocuklarında görebildiği bir sorun. Karın ağrısı ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldı ve bu karın ağrısının nedenleri, çözümleri ve tedavisi hakkında aileleri ve aile hekimlerini bilgilendirmek için bir takım broşürler, filmler hazırlandı. Hekimler olarak hedefimiz aileleri, anneleri, babaları çocuk sağlığı hakkında iyi bilgilendirmek ve farkındalık kazandırmak. Fakat bu noktada karşımıza ucu bucağı olmayan sosyal medya çıkıyor. Sosyal medyada sağlık hakkında çok ciddi düzeyde yanlış bilgiler, doğru olmayan reçeteler dolaşıyor. Bunun için de Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği ile birlikte fonksiyonel karın ağrıları üzerine bir takım çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz” şeklinde devam etti.

Türk Pediatri Kurumu YK Üyesi ve Kongre Başkanı Özgür Kasapçopur ise;

“Kongremiz kapsamında her yıl mutlaka bir yarışma yapıyoruz. Bu yıl 59’uncusunu düzenlediğimiz kongremiz için ‘Pediatristlerin Kaleminden Çocukluk Öykülerimiz’ isimli bir öykü yarışması tertip ettik. Çocukluk çağı insanın masumiyetinin dışa vurulduğu, en doğru hâlinin ortaya çıktığı bir dönem. Biz de çocukların varlığına dikkat çekmek ve çocukların masumluğuna parmak basmak için hekimlerimizden çocuk öykülerini yazmalarını istedik.  Yarışmaya katılan tüm öyküleri “Yaşamımızın Düşsel Köyü” isimli bir kitap haline getirdik ve katılımcılara hediye ettik. Birinci seçilen Benim Şark’ım adlı öykü yazarı olan Doç. Dr. Mehtap Kılıç tarafından açılış töreninde seslendirildi” dedi.

Çocukların aşılanması hakkında bazı önemli noktalara değinen Türk Pediatri Kurumu YK Üyesi Prof. Dr. Çiğdem Aktuğlu Zeybek; Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na (TNSA) göre tam aşılı çocuklar için oranların 2008’de %80.5, 2013’te %74, 2018 de ise %66.9 olduğunu belirtirken 2023’te henüz açıklanmasına rağmen çok daha düşeceğinin altını çizdi. 

Türk Pediatri Kurumu YK Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Beşer ise yetersiz beslenmenin, eksik beslenme ve bozuk, fazla beslenme olarak ikiye ayrıldığından bahsetti. Bazı çocukların eksik beslendiği görülürken, bazılarının ise boyu ve kilosu normal olmasına karşın protein ve vitamin açısında yetersiz beslenmeye sahip olduğunu gördüklerini belirtti.

Çocukların tedavilerinde önemli yere sahip olan vitaminlerin kontrolsüz kullanımında sosyal medyanın büyük rol oynadığına değinen Türk Pediatri Kurumu YK Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım; 

“Sosyal medyada %99’u doktor olmayan bir kesim ebeveynleri çocukları için vitamin ve takviye edici gıda kullanımına teşvik ediyor. Her çocuk kendine özgüdür, hepsinin metabolizması ve ihtiyaç duyduğu vitaminler farklıdır. Ebeveynlerin bu konuda bilinçlenmesi ve hekim kontrolünde önerilen takviyeleri, önerilen miktarda kullanımına özen göstermesi gerekiyor” dedi.

Çocuk sağlında su tüketiminin önemine parmak basan Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Nur Canpolat ve Prof. Dr. Cengiz Candan; özellikle son yıllarda gazlı ürünlerin fazla tüketilmesi ve bu ürünlerin su yerine konmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgularken, hiçbir sıvı içeceğinin suyun yerini tutmadığının altını çizdi. Çocuklarda su tüketiminin azalmasıyla daha sık yetişkinlerde görülen taş hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları ve çeşitli mesane hastalıklarının görülme sıklığının artması gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalındığını belirtti.

5 gün süren kongre boyunca 6 farklı salonda gerçekleşen bilimsel panellerin yansı sıra katılımcıların Beslenme, Bağışıklama, İnteraktif Pediatrik Acil, Çocuk Yoğun Bakım, Pediatrik Dermatoloji ve Alerji Kurslarına katılma imkânı da oldu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
SON DAKİKA