3 sene önce
3 sene önce

Feride İkiz’in NFT Koleksiyonunun Yer Aldığı “Crash” Sergisi Contemporary İstanbul House of Brothers Lounge’daydı

Koleksiyoner Feride İkiz’in kripto sanat dünyasının tanınmış sanatçılarının yer aldığı NFT Koleksiyonu “Crash” başlığı altında, Pernod Ricard Türkiye sponsorluğunda 1-6 Haziran tarihleri arasında, Contemporary İstanbul içerisindeki House of Brothers Lounge’da izleyiciyle buluştu. 

 

Piksel Yeni Medya Programı’ndan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın (ha:ar) proje ve kürasyonunda, Türkiye’de kişisel bir NFT koleksiyonunun ilk kez fiziksel ortamda sergilendiği “Crash” sergisialışılmış kalıpları farklı bakış açılarıyla yıktı.

 

Uzun yıllardır geniş bir yelpazeye yayılan sanat koleksiyonunu oluşturan Feride İkiz, yenilikçi ve anı yakalayan yaklaşımını seçkisine yansıtıyor. İkiz’in pek çok farklı disiplini bir araya getiren koleksiyonu dijital sanattan heykele, videodan yerleştirmeye çeşitli eserleri kapsıyor. “İnsan” teması etrafında koleksiyonunun temellerini atan İkiz, seçkisinde kavramsal sorunlara eğilen, meselesi olan işlere ağırlık veriyor. İkiz’in yeniliğe açık olması, teknolojiye merakı, keşfetmekten hoşlanması ve sabrı koleksiyonunun kripto sanat dünyası ve NFT eserlerle tanışmasına kapı açıyor.

 

Koleksiyoner Feride İkiz son bir senedir koleksiyonuna pek çok NFT eser ekledi. Bu yeni dünyanın dinamiklerini yakalamak için uzun araştırmalar ve okumalar yaptı, sanatçılarla sohbet etti, NFT piyasalarını takip etti, belki onlarca esere teklif verdi. Seçkisine dijital sanat çalışmalarıyla bir anda dünya çapında bilinirlik kazanan ve kripto sanat dünyasının da en tanınmış isimleri arasında yer alan Pak’tan 1987’den beri dijital sanatla uğraşan, dünya çapında pek çok ödül alan, önemli müze ve koleksiyonlarda eserleri yer alan Rus sanatçı kolektifi AES+F’e, Türkiyeli sanatseverlerin çok yakından tanıdığı ve büyük beğeniyle takip ettiği Refik Anadol’dan kripto sanat dünyasına başarılı bir giriş yapan sanatçı ikilisi ha:ar (Hande Şekerciler & Arda Yalkın)’a, Gulbenkian Vakfı Ödülü’ne sahip enstalasyon işleri ile tanınan Özge Topçu’dan eleştirmen, koleksiyoner, sanatçı Kenny Schachter’e, İtalya’dan esrarengiz sanatçı Dot Pigeon’dan yapay zeka sanat hareketinde öncü Mario Klingemann’a, dünyaca popüler Grimes’dan dijital sanatın öncülerinden Gmunk’a pek çok ismin NFT çalışmalarını ekleyen İkiz’in bu kapsamlı koleksiyonu “Crash” başlığı altında House of Brothers’ta hayat buldu. 

 

Feride İkiz’in tıpkı koleksiyonunda yer alan fiziksel eserleri bir araya getirirken yaptığı gibi, NFT işleri de üzerine düşünerek, bir öğrenci gibi alt metinleri, bağlamları araştırarak; çoğu zaman sanatçılarla da fikir alış-verişinde bulunarak bir araya getirmesi serginin de kavramsal yapısını doğasına uygun olarak oluşturuyor. İkiz’in uzun saatler harcayarak oluşturduğu bir değeri sanat izleyicisiyle paylaşmayı seçmesi de kültür-sanat dünyasının ufkunu açacak bir kazanım.

 

“Feride bu koleksiyonu yaparken sadece bir tür MTV kitschi diyebileceğimiz, daha çok motion designer’lar tarafından üretilen yaygın NFT estetiğindense, hem konvansiyonel sanatçıların bazıları ilk olan NFT’lerine hem de ileride bu medyumun tarihi incelendiğinde bir şekilde bahsi geçecek olan bazı eserlere odaklanmış. Aslında koleksiyonun kendisi şu anda yaşadığımız konvansiyonel sanat piyasası ile dijital teknolojinin pek ön görülmemiş çarpışmasına tanıklık ediyor. Serginin adı da buradan geliyor zaten. Eserler bir medyum olarak blockchain teknolojisinin şu andaki ve gelecekteki durumunu tartışmaya açmak amacıyla bir araya getirildi. Sergideki bazı eserler bizim dünya görüşümüzle taban tabana zıt olmasına rağmen onları da kültürel çarpışmanın önemli birer parçası olduğundan sergiye dahil ettik.” 

 

Arda Yalkın (ha:ar)

 

Kripto sanat koleksiyonerliği, eser alım-satım ve üretimi, rekor kıran yeni satışlar derken blockchain dünyası asla hızına yetişilemeyecek bir çarpışma hâli gibi. Sergiye de adını veren bu çarpışma hâli en çok da geleneksel ve kripto sanatın ilişkisini simgeliyor. Sergi kripto sanatın sunduğu teknolojik altyapı ve NFT dünyasını güncel eserler üzerinden tartışmaya açıyor. Kripto sanatın sürdürülebilirliği, NFT eserlerin fiziksel ortamda sergilenebilirliği, koleksiyoner sanatçı ilişkisi, blockchain teknolojisi, sektörün devamlılığı için atılması gereken adımlar serginin de başlıca meseleleri arasında yer alıyor.

 

“Crash” sergisi kapsamında NFT dünyasıyla ilgili pek çok konunun tartışmaya açıldığı “Piksel Art Talks at House of Brothers” adlı bir konuşma serisi de düzenlendi. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login