3 sene önce
3 sene önce

Günde 250 bin varil, yılda ise 11.9 milyon ton seviyesinde yakıt tasarruf edilebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yapılan bir araştırmaya göre evden çalışma bir trend haline gelirse küresel düzeyde günde 250 bin varil, yılda ise 11.9 milyon ton seviyesinde yakıt tasarruf edilecek ve karbondioksit emisyonları da 24 milyon ton azalacak. Sanal gerçeklik teknolojileriyle iş dallarına uygun eğitim modülleri, iş güvenliği simülasyonları ve oyunlaştırma içerikleri sunan Modern Innova tarafından geliştirilen tamamen yeşil platform Vemaker, firmaların karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı oluyor. Gerçek ve sanalın iç içe geçtiği kurgusal bir evren tasarımı olan platformda firmalar; etkinlik, toplantı, kongre ve fuarlar düzenlenebiliyor. Gerçek bir yaşam simülasyonu olarak tanımlanan Vemaker ile kurumlar sanal ofis alanları kiralayabiliyor veya satın alabiliyor. 

 

Çalışanların üretkenliklerini artırmalarına ve uzaktan etkileşime girmelerine olanak tanıyan teknolojiler sayesinde fiziksel alanların gerekliliği de ortadan kalkıyor. Global Workplace Analytics tarafından açıklanan verilere göre; ABD'de 4,7 milyon çalışan (işgücünün 3,4'ü) haftanın en az yarısında evden çalışıyor, Owl Labs; insanların 30'unun uzaktan tam zamanlı çalıştığını bildirirken, 18'inin de haftada 1-3 kez uzaktan çalıştığını belirtiyor. Buffer verilerine göre ise; çalışanların 44'ü, ekiplerinin bir kısmının tam zamanlı uzaktan çalıştığını söylüyor. Dünya değişirken, bu değişimin gerçek hayata en iyi uyarlanmış şekliyle her türlü etkileşimin sağlanabildiği platformlara olan talep de artmaya devam ediyor.

 

Yeşil platformlara olan talep artıyor

Sanayileşme, kentleşme, nüfus artışı, fosil yakıt tüketimi ve doğal kaynakların kontrolsüzce tüketilmesi karbon ayak izini artırırken, doğal kaynakların bilinçli kullanımı konusundaki eğilim de artmaya devam ediyor. Bu konuda öne çıkan yaklaşımların başında ise; rüzgar, yağmur, gelgitler, bitkiler, jeotermal enerji gibi doğal kaynaklardan elde edilen yeşil enerjinin kullanılması geliyor. Tüm bunların yanında online ortama taşınan iş süreçlerinin artış göstermesiyle birlikte çevreci, yeşil platformlara olan talep de artıyor.

 

Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojileri alanında çözümler sunan Modern Innova tarafından geliştirilen tamamen yeşil bir platform olan Vemaker, firmaların karbon ayak izlerini azaltmalarına yardımcı oluyor. Etkinlik, eğitim, buluşma, çalışma ve paylaşım platformu olan Vemaker, temelleri 3 boyutlu bir meta dünya olarak karşımıza çıkıyor.

Vemaker platformu, amaca özel 3 boyutlu alanları ve pek çok sunum araçları ile temel ihtiyaçlara cevap verdiği gibi aynı zamanda oyunlaştırmaya imkân tanıyan yapısı ile etkinlik ve buluşmaları sanal ortama taşıyor. Platformun en büyük özelliği ise tamamen yeşil bir platform olması. Vemaker firmaların karbon ayak izlerini azaltmaları için de önemli bir fırsat sunuyor. 

 

 

Evden çalışanların 75'i daha az dikkat dağınıklığı yaşıyor

 

Pandemiyle birlikte iş yapış şekillerinde de önemli değişiklikler yaşandı. Online ortama taşınan iş süreçlerinin üretkenliği artırırken çalışanların dikkat dağınıklığını da azalttığı görülüyor. Yapılan araştırmalara göre; uzaktan çalışanların 77'si evden çalışırken daha üretken olduklarını söylerken, evden çalışanların 80’i işle ilgili daha az stres yaşadıklarını belirtiyor. Evden çalışanların 75'inde daha az dikkat dağınıklığı olduğu görülürken, uzaktan çalışma seçeneğine sahip çalışanların 42'sinin önümüzdeki beş yıl içinde daha sık uzaktan çalışmayı planladığı görülüyor. Veriler, uzaktan çalışanların önümüzdeki beş yıl boyunca yerinde çalışanlara göre 13 daha fazla mevcut işlerinde kalma olasılıklarının yüksek olduğunun da altını çiziyor. 

 

Yılda 11 güne eş değer bir süreyi geri kazanmak mümkün

Araştırmalar uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla ev ve iş arasında gidip gelirken harcanan süre azaldığı için çalışanların yılda 11 güne eş değer bir süreyi geri kazanırken, ulaşım masraflarında da 4.000 dolardan fazla tasarruf edebildiklerini gösteriyor. Google Workplace Analytics verilerine göre işverenlerin personellerini evden çalıştırma yoluyla yılda 11.000 dolar tasarruf edebilecekleri görülüyor, uzaktan çalışanların 30’u ise iş masrafları ve iş seyahati olmaksızın yılda 5.000 dolardan fazla tasarruf edebiliyor. 

Yan yana iletişim hissine sahip, karbon ayak izini azaltan platform

 

Vemaker’ın karbon ayak izinin azaltılması konusunda önemli bir açığı kapatacağının altını çizen Modern Innova Yönetici Ortağı Alper Gökçer, “Karbon ayak izini, günlük faaliyetlerimiz sonucu doğada meydana getirdiğimiz karbondioksit miktarı olarak tanımlamak mümkün. Bu ayak izi; attığımız her adımda, kullandığımız enerji türü ve miktarına göre farklılık gösteriyor. Son dönemde bu izi azaltmak yönünde bir bilinç oluştuğunu söyleyebiliriz. Bizler de karbon ayak izini önemli oranda azaltacağını düşündüğümüz platformumuzla firmalara; fuar, konferans gibi uzak etkinliklere gitmeyerek zaman kazandırıyor ve ekonomik anlamda tasarruf sağlıyoruz” diyor.

 

Gökçer, “Karbon ayak izi en çok kurumlar tarafından üretilmekte. Her geçen gün düzenli artış gösteren bu miktarı bireysel ve kurumsal önlemlerle azaltmak mümkün. Bizler tamamen yeşil bir platform olarak düşünebileceğimiz bu sistem ile firmaların karbon ayak izlerini azaltmaları ve bu kapsamda kendilerini anlatmaları için de onlara önemli bir fırsat sunuyoruz. Ayrıca firmaların platformu kullanması ile tüm etkinlik veya çalışma ortamlarında ciddi maliyet faydaları sağlanacağını da düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde yeşil platformlara olan talebin daha da yükseleceğini öngörmekteyiz” şeklinde sözlerine devam etti.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login