3 sene önce
3 sene önce

Lenovo’dan rekor seviyede yıllık kâr ile güçlü performans

Teknoloji devi Lenovo, 2021 yılının ilk çeyrek sonuçlarıyla grup cirosunu önceki yıla göre 48 artırarak 15,6 milyar dolar ciro elde etti. Lenovo aynı zamanda yıllık 60 milyar dolar ciroyu aşarak tüm seneyi rekorla kapadı. Lenovo, Türkiye’de de dünyadaki büyük başarısını sürdürerek 2020-2021 finansal yılında cirosunu 51 artırdı. Lenovo, 2021 yılının ilk çeyreğini de 27, 9 pazar payı ile birinci sırada kapadı.

Lenovo Türkiye’nin güçlü performansı 

2020-2021 finansal yılında cirosunu 51 artıran Lenovo Türkiye, 2021 yılının ilk çeyreğinde  güçlü bir performans ortaya koyarak IDC sonuçlarına göre ilk çeyreği  27,9 pazar payı ile birinci sırada kapadı. Toplam kurumsal PC pazarında 42,3, toplam tüketici PC pazarında 18,3, toplam dizüstü bilgisayar pazarında 28,7 ve toplam masaüstü bilgisayar pazarında 26,1 paya sahip olarak tüm segmentlerde birinci sırada yer aldı.  

Global düzeyde rekor üstüne rekor 

Dünyanın ve Türkiye’nin lider teknoloji şirketlerinden Lenovo, hem 2021 yılının ilk çeyrek sonuçları, hem de tüm mali yıl sonuçlarıyla şirketin tamamında olağanüstü büyüme ile rekor seviyede sonuçlar elde etti.  Rekor sonuçlar, 3A (Akıllı IoT, Akıllı Altyapı ve Akıllı Çözümler) kurumsal stratejisine uygun olarak faaliyetlerini çeşitlendirmeye ve dönüştürmeye devam eden grubun esnekliğini ve dengeli, tutarlı ve sürdürülebilir bir büyüme ortaya koyma kabiliyetini ortaya koydu. 

Son iki yıldaki en yüksek artış hızları 

2021 yılı ilk çeyrek grup cirosunu önceki yıla kıyasla 48 artırarak 15,6 milyar dolara ulaştı. 380 milyon dolar vergi öncesi gelir ve 260 milyon dolar net gelirle sırasıyla 392 ve 512 artış gösteren kârlılık, son iki yıldaki en yüksek artış hızını kaydetti. 2021 yılı ilk çeyrek sonuçlarına göre şirket mali yılını da rekorla kapatırken, yıllık grup cirosu 60 milyar doları geride bıraktı. Lenovo, yıllık grup cirosuyla da bir önceki mali yıla kıyasla 10 milyar dolardan fazla artış sağladı. Yaklaşık 1,8 milyar dolar vergi öncesi gelir ve 1,2 milyar dolar net gelirle kârlılık, hem vergi öncesi, hem de net olarak 70 artışla çok daha güçlü bir performans sergiledi. 

Lenovo CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Yang Yuanqing, sonuçlar hakkında şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz çeyrekte yaklaşık son on yıldaki en hızlı büyümemizi kaydettik ve mali yılı 60 milyar dolar ciroyu geride bırakarak ve kayda değer bir kârlılık artışıyla rekor kırarak kapattık. Bu tarihi rakamlara ulaşmamızda en büyük etken, net bir strateji, yenilikçi ürünler, operasyonel mükemmellik ve yeni normalde yeni ihtiyaçları karşılamaya yönelik küresel-yerel bir modelden oluşan temel yetkinliklerimizden faydalanmamız oldu. Geleceğe baktığımızda, uzun vadeli sürdürülebilir büyüme sağlamak için bilgi tüketimi artışı, altyapı yenileme ve uygulama yenileme trendlerinin oluşturduğu büyüme fırsatlarını yakalayarak önümüzdeki yıllarda daha da akıllı bir gelecek inşa edeceğiz."

Çift haneli ciro artışı 

Lenovo, 2021 ilk çeyrek sonuçlarıyla tüm temel iş gruplarında eş zamanlı çift haneli ciro artışıyla rekor kırdı. Bu doğrultuda; Bilgisayar ve Akıllı Cihazlar Grubu (PCSD) önceki yıla göre 46 artışla 12,4 milyar dolar ciro elde etti ve tüm zamanların en yüksek oranı olan 6,7 ile en iyi mali yıl son çeyrek performansına ulaştı. Tüm bölgelerde PCSD cirosunda çift haneli büyüme oranları elde edilirken, bilgisayar satış hacmi piyasa ortalamasının ötesine geçerek şirketin bilgisayar kategorisinde dünya birinciliğini pekiştirdi.

Tablet satışları da piyasanın yaklaşık üç katı büyüme hızıyla geçtiğimiz yıla göre 157 artış gerçekleştirdi. Yüksek büyüme hızına sahip üst sınıf segmentler (Oyun, İnce ve Hafif Cihazlar, Chromebook, Görüntü Cihazları) piyasa ortalamasının üzerinde büyüme gösterirken, iki-üç haneli büyüme oranlarıyla güçlü bir büyüme ortaya koydu. 

Mobil İş Grubu (MBG) cirosu önceki yıla göre 86 ile rekor bir artışla 1,54 milyar dolara ulaşırken, Motorola'nın satın alınmasından bu yana rekor bir değer olan 21 milyon dolar vergi öncesi gelir elde etti. Veri Merkezi Grubu (DCG) cirosu bir önceki yıla göre 32 artışla 1,6 milyon dolara ulaşırken beş yıl üst üste piyasa ortalamasının üstünde büyüme sergiledi. Kârlılık bir önceki yıla göre 4,4 puan arttı.

“Bulut Hizmet Sağlayıcı” faaliyetleri geçtiğimiz yıla kıyasla 73 artış ile piyasa ortalamasının 61 puan üstünde bir performans sergiledi. “Sunucu, Depolama, Yazılım Tanımlı Altyapı, Yazılım ve Hiper Bütünleşik Alt Yapı Çözümleri/Yapay Zeka” kategorilerinde rekor düzeyde mali yıl son çeyrek cirosu elde edildi. Geleneksel depolama çözümleri geçtiğimiz yıla göre 73 artış ile özellikle öne çıkan bir kategori oldu. Gelişmekte olan “Uç Nokta faaliyetleri” gelecekte büyüme yönünde güçlü sinyaller vermeye başladı. 

Rekor büyüme 

Dönüşüm faaliyetleri de hizmetler ve yazılım cirosunda* devam eden, geçtiğimiz yıla kıyasla 44 artışın etkisiyle rekor büyüme kaydetti. Yönetilen Hizmetler cirosu* (DaaS, TruScale) yaklaşık iki katına çıkarken, Çözümler cirosu* geçtiğimiz yıla kıyasla 65 artış gösterdi.

Mali yılda elde edilen önemli başarıda en büyük etken, net bir strateji, ürün inovasyonu, operasyonel mükemmellik ve Küresel/Yerel faaliyet modeli temel yetkinliklerinden faydalanılması oldu. Sadece bir yıl gibi bir sürede 10 milyar dolar veya 20 artış gösteren grup cirosu, ilk kez 60 milyar doların ötesine geçti. Akıllı Cihazlar Grubu (PCSD ve MBG) 20, Veri Merkezi Grubu 15 ciro artışı elde etti. Grubun Hizmet odaklı dönüşümü hızla devam ediyor. Yazılım ve Hizmetler cirosu, grubun toplam cirosunun iki katı hızla, önceki yıla göre yaklaşık 40 artış göstererek 4,9 milyar dolar ile rekor kırarken, grup cirosunun da 8'ini* oluşturuyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login