3 sene önce
3 sene önce

Kolon Kanserlerinde Güncel Tedaviler Dünyaca Ünlü Uzmanları Buluşturdu

Memorial Sağlık Grubu, “Kolon kanserleri ve poliplerinin tanı ve tedavisinde güncel yaklaşımlar” konulu önemli bir organizasyona daha imza attı. Memorial Bahçelievler Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi’nden Prof. Dr. Erdem Akbal’ın önderliğinde gerçekleşen etkinlik, dünyaca ünlü uzmanları bir araya getirdi. “Vakalarla kolorektal ESD” bilimsel toplantısı, 27 Mart 2021 tarihinde pandemi dolayısıyla online olarak gerçekleşti.
 

Yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda uzmanın katılım gösterdiği organizasyonda, Memorial Bahçelievler Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Erdem Akbal, Prof. Dr. Cengiz Pata, Prof. Dr. Erkin Öztaş’ın yanı sıra Prof. Dr. Yücel Üstündağ da moderatör olarak yer aldı. Prof. Dr. Yoshikazu Hayashi’nin konuk ve konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, dünyada ve Türkiye'de kolon kanserleri ile poliplerinin tanı ve tedavisinde gelinen son nokta ile geleceğin tedavi uygulamaları paylaşılarak vaka sunumları gerçekleştirildi. 

Etkinlikte ayrıca Memorial Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, Prof. Dr. Birol Özer, Prof. Dr. Levent Erdem, Prof. Dr. Mehmet Bektaş, Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Prof. Dr. Mehmet İbiş, Prof. Dr. Orhan Tarçın, Prof. Dr. Ediz Altınlı, Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, Doç. Dr. Fatih Aslan, Doç. Dr. Süleyman Günay, Dr. Nurettin Tunç ve Dr. Hasan Yılmaz konuşmacı olarak vakalar üzerinden sunumlar yaptı.

“Kolon kanseri sık görülen kanser türleri arasına girdi”

Toplantı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Erdem Akbal, kolon kanserlerinin tanı ve tedavisindeki gelişmelerin tartışıldığı çok önemli bir etkinlik olduğunu ifade ederek, “Her yıl Mart ayında dünyada kolon kanseri farkındalığını artırmak için çeşitli etkinler düzenlenmektedir. Kolon kanseri artık çok sık görülmeye başlanan kanser türleri arasına girmiştir. Bu nedenle kolon kanseri tanı ve tedavisinde en güncel ilerlemeleri paylaşarak bilgi alışverişinde bulunduğumuz bu etkinlik, tüm katılımcılar tarafından çok faydalı oldu” dedi. 

“1970 ve sonrasında doğan kişilerde kolon kanseri görülme sıklığı çok arttı”

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde kolon kanser ve poliplerinin cerrahi gerektirmeden tedavi edilebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Akbal, “Kolon kanserinin yaygınlığı arttı. Ancak kolon kanserlerinin en büyük avantajı erken aşamada saptanarak tedavi edilebilmesi. Daha önce 50’li yaşlarda yapılan taramalar artık 45 yaşına çekildi. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta özellikle genç kişilerde görülme sıklığının daha çok artması. 1970 ve sonrasında doğan kişilerden itibaren başlayarak kolon kanseri görülme sıklığında artış söz konusu. Yani sadece genç olmak ile maalesef artık kolon kanseri riski olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle genç hastalarımıza bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Türk Gastroenteroloji Derneği Kolon Kanseri Çalışma Grubu’nun yapmış olduğu çalışma ile yaş, erkek cinsiyet, vücut kitle indeksinde artış, obezite, sigara, alkol kullanımı ve ailede kolon kanseri  bulunması gibi faktörlerin kolon kanseri riskini artırdığını bilmekteyiz. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin daha çok dikkat etmeleri ve düzenli kontrollerini aksatmamaları önem taşımaktadır. Hiçbir risk faktörü olmayan ve şikayeti olmayan kişilerin dahi 45 yaşından itibaren kolon kanseri için taraması için hekimlere başvurmasını önermekteyiz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login