3 sene önce
3 sene önce

Toplumsal gelişim odaklı çalışmaları ile tanınan Aylin Gezgüç’ten Sosyal Etki Pusulası

Uzun yıllar Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde görev yapan, 10 yılı aşkın süre Koç Holding’de Toplumsal Yatırımlar, Dış İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Koordinatörü olarak projeler hayata geçirip yöneten Aylin Gezgüç’ün “Dünyayı Ben mi Kurtaracağım” adlı kitabı bir sosyal etki pusulası olarak yayınlandı.

Sürdürülebilirlik stratejilerinin geliştirilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği projelerinin tasarlanması ve sosyal etki ölçümlemesi konularında danışmanlık yapan, dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi için pek çok çalışmaya gönüllü katkı sağlayan Aylin Gezgüç, yeni kitabı ile “4,5 milyar yaşındaki, yaklaşık olarak 1.082.841.310.000 metreküp hacmindeki dünyayı, tek başıma nasıl kurtarabilirim?” sorusunu kendine yöneltirken herkesin bir cevap bulması için rehberlik edip, yol gösteriyor. 

“Pandemi sonrası dönemde bizi bekleyen ve belki de bizi zorladığında şifrelerini çözeceğimiz yeni bir yaşam biçimi beliriyor” diyen Aylin Gezgüç şöyle devam ediyor: “Yerin altını ve göğün üstünü çöpe buladıysak ve gezegende binlerce tür yok olmuş, 1 milyon tür de yok olma tehdidi altındaysa; iklim krizi, fırtına, sel ve kuraklıkla bize kendini görünür kılmaya çalışıyorsa; dünya nüfusu artarken insanlar tamamen gelirlerine göre anlamsızca ayrışıyorsa önemli gerçekle karşı karşıyayız. 20. yüzyıl ekonomi ve felsefesi bizi taşımıyor. Hayatlarımızın yeni düşünce ve ekonomi modelleri ile desteklenmesi gerekiyor. Bu kitap böyle zorlu bir dönemde hepimizi bir yolculuğa davet ederek kendi ihtiyaçlarımızdan başlamak suretiyle önce kendi içimize dönmemize yardım ediyor. Kitabın ilerleyen bölümleri ise gündelik olağan bir kahraman olarak hem kendimize hem de etrafımızdaki her şeye iyi olan döngüleri nasıl kurgulayabileceğimizi deneyimletiyor. Nasıl sistemler kurmalıyız ki, biz insan türü kendimizle birlikte diğer canlı ve cansız tüm varlıkları daha iyi ağırlayalım? Bu soruya yanıt bulmayı amaçlıyoruz.”

“Bireysel değil sosyal bilinç içinde yerküre üzerindeki bütünün hayrına çalışmak için gözümüzü açabiliriz. Her birimizin kendi etki alanımızda liderlik göstermemizin zamanı geldi” diyerek sözlerini sürdüren Aylin Gezgüç, “Bozduğumuz bu güzelim dünyayı fabrika ayarlarına getirmek ve bu çağa yakışır bir medeniyeti yaşamak için tek bir adres var: kendimiz” diyor.

Aylin Gezgüç’ün kaleminden “Dünyayı Ben mi Kurtaracağım”, bir sosyal etki pusulası olarak Doğan Kitap’tan yayınlandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login