4 yıl önce
4 yıl önce

Türkiye, kadın yöneticilerin oranında dünya ortalamasının 4 puan üzerinde!

Bağımsız denetim, vergi, muhasebe ve danışmanlık şirketi Grant Thornton, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 29 ülkeden 5 bine yakın şirketin katılımıyla “İş Dünyasında Kadın Yöneticiler 2021” başlıklı bir araştırma gerçekleştirdi. 17 yıldır yapılan ve bu kez pandemi döneminin kadın yöneticiler üzerindeki etkisini inceleyen araştırmanın sonuçlarına göre,  COVID-19’un yarattığı olağanüstü şartlara rağmen, kadın yöneticilerin oranı global ortalamada bir önceki yıla göre 2 puanlık artışla 31 seviyesine ulaştı. Türkiye’de ise bu oranın geçen yıla göre 1 puanlık düşüşle 35 olarak kaydedildiği ve global ortalamanın 4 puan üzerinde yer aldığı görüldü. Kadın yönetici oranında 29 ülke arasında 12. sırada olan Türkiye’nin, Almanya ve Kanada’nın gerisinde, İngiltere, Fransa ve Amerika’nın üzerinde yer alması da dikkat çekti.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Grant Thornton Türkiye Bağımsız Denetim Hizmetleri Ortaklarından Gül Şahin, pandemi döneminin işletmelerde çeşitlilik ve katılımcılığı artırmak açısından fırsat sunduğunu dile getirerek, Türkiye’deki oranın 30’luk kritik bariyeri aşmasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Şahin, “Grant Thornton Türkiye olarak bizler de katılımcı ve cinsiyet dengesini gözeten bir kültür yapısını korumaya büyük önem veriyoruz. Tüm seviyelerdeki kadın çalışanlarımızın oranı 55, kadın yönetici oranımız ise 20. Bu rakamlarla ülkemizin cinsiyet eşitliği karnesine olumlu bir etki sunmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

En çok kadın yönetici insan kaynakları ve finansta!

Grant Thornton’un araştırmasına Türkiye’den katılan şirketlerin verdiği bilgilere göre, kadın yöneticilerin en aktif olduğu roller insan kaynakları ve finans oldu. Anket katılımcılarına yöneltilen “Şirketinizde üst yönetimdeki kadınlar hangi pozisyonlarda bulunuyor?” sorusuna katılımcıların 44’ü insan kaynakları cevabını verirken, 39’u CFO, 34’ü CEO/Yönetici Ortak cevabını verdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de cinsiyet dengesini iyileştirmek ve korumaya yönelik öncelikli stratejilerin başında 37'yle katılımcı bir kültür yaratmak geldi. Onu 35’le yönetim seviyelerinde cinsiyet dengesi için hedefler belirlemek ve 34'le gelişim fırsatlarına eşit erişim sağlamak izledi.

Japonya sonunculuğu kimseye kaptırmıyor

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Grant Thornton International Vergi Hizmetleri Global Lideri Francesca Lagerberg ise araştırmanın ilk kez gerçekleştirildiği 17 yıl öncesindeki 19’luk global ortalamanın 31’e varmış olmasının büyük bir gelişme olduğunu ifade etti. Lagerberg, güven verici bir şekilde, global katılımcıların 92'sinin kadın yönetici oranını artırmak konusunda bir niyet ve çaba içinde olduklarını beyan ettiklerini belirtti. 17 yıldır düzenlenen araştırmanın en şaşırtmayan sonucu ise Japonya’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da listenin sonunda yer alması oldu. Ataerkil bir düzenin hakim olduğu Japonya’da kadın yönetici oranı 15’le 29 ülke arasında en düşük oran olurken, Japonya’nın üzerinde 18 ile Güney Kore ve onun hemen üzerinde de 26 ile Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
SON DAKİKA