3 sene önce
3 sene önce

Asya Futbol Turnuvaları 4 yıl boyunca D-Smart’ta

AFC ile D-SMART arasında medya hakları konusunda anlaşma imzalandı. Bir dönüm noktası olan bu anlaşma ile birlikte AFC organizasyonları Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Anlaşma tüm majör milli takımlar ve kulüp organizasyonlarını kapsarken, kulüpler bazında en önemli organizasyon Şampiyonlar Ligi ve 2 numaralı kupa AFC Cup 4 yıl boyunca D-Smart’tan naklen yayınlanacak. Milli takımlar bazında ise 2022 Katar Dünya Kupası Asya Elemeleri, 2022 Kadınlar Asya Kupası Finalleri ve 2023 Erkekler Asya Kupası finalleri izleyicilerle buluşacak.
Asya Futbol Konfederasyonu da( AFC ), AFC organizasyonlarının Türkiye’de naklen yayınlanması için D-SMART ile 2021-2024 periyodu için ortaklık anlaşması yapıldığını duyurdu.
Anlaşma sonrasında görüşlerini dile getiren AFC Genel Sekreteri Dato’ Windsor John şunları söyledi. ‘ Bu özel anlaşma ile Türkiye ile ilk kez AFC organizasyonlarını tanıştıracağımız çin çok mutluyuz. D-Smart’a organizasyonlarımızı milyonlarca izleyiciye tanıtması konusunda çok güveniyoruz. AFC turnuvalarının sadece Asya’da değil, kıta dışında da önemini farkederek bu anlaşma sürecinde gösterdikleri ilgi ve alaka nedeniyle D-Smart’a çok teşekkür ediyoruz.

D-Smart Genel Müdürü Erkal Filiz ise Asya futbolunu Türkiye ile tanıştırmak için AFC ile imzalanan anlaşmadan ötürü heyecanlı ve mutlu olduklarını belirtirken ‘ İzleyicilerimize Dünyanın Sporu’nu evlerine getirme sözümüz vardı. Asya futbolu ve kültürünü önümüzdeki 4 yıl boyunca tanıtmaya gayret göstereceğiz. D-Smart olarak 2007’de kurulduğumuz ilk günden bu yana Avrupa Şampiyonlar Ligi & Avrupa Ligi, LaLiga, Premier Lig, Bundesliga, Serie A, NBA, NFL, MLB, Formula 1, MotoGP, Afrika Uluslar Kupası ve Olimpiyatlar gibi dünyanın en önemli spor organizasyonlarını izleyicilerimizle buluşturduk. Asya turnuvaları ile portföyümüzdeki eksik parçayı da tamamladık. Bunun için çok heyecanlıyız ve bize güvendikleri için AFC yönetimine teşekkür ederiz’ dedi.

ŞENOL GÜNEŞ: ”D SMART’IN YAPTIĞI BÜYÜK HİZMET”
Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş, D-Smart’ın Asya’nın tüm kupalarının tv yayin haklarını almasıyla ilgili olarak ”D-Smart’ın yaptığı büyük hizmet” dedi. D-Smart Spor Müdürü Aykut Aydın’ın sorularını cevaplayan Şenol Güneş, kendisiyle yapılan özel röportajda şunları söyledi:
D-Smart bundan böyle 4 yıl boyunca Asya’daki birçok futbol organizasyonunu futbolseverlerle buluşturacak. Dünyanın sporu kavramı içinde Asya önemli bir yer tutuyor. Bunu ilk keşfedenlerden biri sizsiniz. Öncelikle Asya Şampiyonlar Ligi, devamında 2 numaralı kupa AFC Cup, Katar 2022 Dünya Kupası Elemeleri, Kadınlar 2022 Asya Kupası Finalleri ve 2023 Erkekler Asya Kupası Finalleri gibi 5 tane büyük organizasyonu bu yıldan itibaren ekranlara taşımaya başlayacağız. Asya’yı en erken deneyimleyen bir teknik adam olarak hatta imza attığınız dönemde sadece bir teknik adam olarak görülmediniz, sevilen bir rock yıldızı gibiydiniz, reklamlarda oynadınız. Bunu ilk deneyimleyenlerden biri olarak sizin görüşleriniz çok değerli. Deneyimlerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
ŞENOL GÜNEŞ:
Önce kendimize bakalım, biz Avrupa Şampiyonasına katılıyoruz, UEFA’ya bağlıyız. Bunun Latin Amerika grubu var, Afrika var, Asya var. FIFA’nın birlikte organize ettiği üst düzey turnuvalar var. Bunun altyapılarına baktığımız zaman Asya’daki 2022 Dünya Kupası Elemeleri de yapılacak orda, onu da herhalde siz veriyorsunuz orda, kupaya gelecek olan takımların eleme maçlarını siz vereceksiniz.
DÜNYA KUPASI ASYA ELEMELERİNİN YAYINLANMASI ÖNEMLİ BİR HADİSE
Biz kendimizi Avrupa ile iç içe olduğumuz için takip ediyoruz aynı zamanda futbol ülkesi olarak özellikle Latin Amerika’yı, Brezilya’yı, Arjantin’i çok takip ettik, onların etkisi altında kaldık. Oyuncu üretimini ikinci planda tutarken, artık oyuncu üretimi yaparak Avrupa’ya açılan bir ülke durumundayız. Bunu kısmen az yaptık ama şimdi bu üretimi yapabileceğimiz alanlardan birinin de Asya olabileceğini düşünüyorum. Asya’da ben kısa bir süre kaldım. Baktığınızda 3 yıl uzun görünebilir ama daha iyi tanıyabilmek için daha uzun yıllar kalmak isterdim.
D-SMART’IN YAPTIĞI BÜYÜK BİR HİZMET
Sizin yaptığınız ( D-SMART’ın yaptığı büyük biz hizmet. İnşallah başlangıcından itibaren takip edilir. Avustralya’yı, Çin’i, Kore’yi, Güney Kore’yi, Kuzey Kore’yi, Ortadoğu’da İran, Irak, Suriye gibi bütün ülkeleri izleyebiliriz. Hem futbol kıyaslaması yaparız hem de bizden kimler gidebilir ya da biz oradan birilerini alarak ülkeler arası ilişkilere katkı yapabiliriz. Onu yüzden bunu takip edersek çok daha iyi olur. Bunu takip ederken bizden de oyuncu ve antrenörler olsa çok daha heyecanlı olur. Daha önce birkaç tane oyuncumuz gitmişti. Burak gitti, Ersan gitti geldi, başka oyuncularda gitti ama sayıları az. Daha fazla olmasını istiyoruz. Brezilya’dan yurtdışına 1650 civarında oyuncu gidiyor, 100 ülkeden fazla ülkeye oyuncu gönderiyorlar. Bu aynı zamanda ülkeyi temsil ediyor. Bunu yapabiliriz. Bunu yapabilmek için önce bir görmek lazım. O görüntüyü de siz inşallah bize vereceksiniz.
ASYA PAZARINI GÖRMEK LAZIM, O GÖRÜNTÜLERİ DE SİZ BİZE VERECEKSİNİZ.
Çok güzel tesisler var. Kore’de, Japonya’da, Avustralya’da Çin’de iyi tesisler var. Futbol organizasyon bakımından da üst seviyeye geldi. Taraftar olarak bizim kadar fanatik olmasalar da, destek olmaya geliyorlar. Heyecan, coşku belki bizim kadar yok ama futbol kültürü üst seviyede, ilişkiler çok iyi. Ortak değer olarak kullanılabilir. Ama tekrar söylüyorum, genel kültür için, o ülkelerin kültürlerini ve futbol anlayışlarını görmek için bu maçlar önemli olacaktır.
O ÜLKELERİN KÜLTÜRLERİNİ VE FUTBOL ANLAYIŞLARINI GÖRMEK İÇİN BU MAÇLAR ÖNEMLİ
Belki onların bize katkısı olacak belki bizim onlara katkımız olacak. Ben zevkle izleyeceğim, inşallah bir an evvel başlarsınız.
BEN ZEVKLE İZLEYECEĞİM, İNŞALLAH BİR AN EVVEL BAŞLARSINIZ
Asya Şampiyonlar Ligi’nde oranın seçme takımları olacağı için aynı zamanda Dünya Kupası Eleme maçlarında kıtanın en iyi oyuncularını göreceğimiz için sevindirici bir olay olacağını düşünüyorum. Tekrar vurguluyorum. Burada esas olan şey kendi oyuncumuz, insanımız, antrenörümüz de şunu düşünmeli, biz de orada olabilir miyiz? Olursak neler yapabiliriz? Bunun ekonomik yönü dışında ülkeler arasında tanıtım ve destek adına sıcak bir ortam olacağını düşünüyorum.
KORE’YE KATKILARIMIZ OLDU VE İNSANLAR UNUTMUYOR
Vefalılar, çok iyi ilişkilerimiz oldu. Mutluyum yani güzel geçti.
ASYA FUTBOLUNU D-SMART’TAN İZLEYECEĞİMİZ İÇİN ÇOK MEMNUN OLDUM
ASYA’YI AYAĞIMIZA GETİREN D-SMART’A VE YETKİLİLERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Çok memnun oldum yani ben izlemek istiyordum zaten. Şimdi böyle çok daha kolay bir şekilde D-SMART’TAN izleriz. Tüm futbolseverlere tavsiye ediyorum. Dünyayı tanıyalım. Asya’yı ayağımıza getiren D-SMART’A, yetkililerine ve emek veren sizlere çok teşekkür ediyorum. Başarılı yayınlar diliyorum. Takip edeceğim.
ASYA TURNUVALARI İLE ALAKALI BİLGİLER
ASYA ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE EN FARKLI SKOR 15-0
· İlk olarak 1967 yılında oynanan kupa, 2002 yılından itibaren Asya Şampiyonlar Ligi adı altında oynanıyor. Bu yıl 40. kez düzenlenecek.
· Bu sezon 40 takım 10 grupta mücadele edecek.
· 2021 Grup kuraları 27 Ocak’ta çekilecek.
· Bu sezon 21 farklı ülkenin takımı elem turlarıyla birlikte turnuvada yer alıyor.
· 12 kez şampiyon olan Güney Kore takımları turnuvanın en başarılı takımları. Japonya 7, Suudi Arabistan 5 kez şampiyon çıkardı.
· Güney Kore’den Pohang Steelers ve Suudi Arabistan’dan Al-Hilal 3’er şampiyonlukla en fazla şampiyon olan kulüpler.
· 14 takım şampiyonluğa namağlup ulaşma başarısı gösterdi.
· Suudi Arabistan’ın Al-Hilal takımı 2009’dan bu yana 12 yıldır üst üste şampiyonaya katılarak bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.
· En farklı skorlar 15-0 ile 11 Mayıs 2004’te Persik Kediri takımını yenen Güney Kore takımı Seongnam ve 22 Mart 2006’da yine 15-0 ile Da Nang takımını yenen Japon ekibi Gamba Osaka’ya ait.
· Grup aşamasında en çok gol atan takım 28 golle 2008’de bunu başaran Kashima Antlers.
· Şampiyonlar Ligi’nde en fazla forma giyen isim 3 farklı takımda 91 maç oynayan Çinli Huang Bowen
· En fazla şampiyonluk yaşamış oyuncu 3 kez ile Güney Koreli kaleci Kwoun Sun-Tae
· Turnuva tarihinin en golcü ismi 37 golle Güney Koreli Lee Dong-Gook
· 2020 sezonunda Güney Kore ekibi Ulsan Hyundai şampiyonluğa ulaştı.
· Turnuvanın birçok sponsoru var. Abu Dhabi Airport, Fly Emirates, Molten, Nikon, Karcher, QNB Group, Allianz, Toyota, Tsingtao, Seiko, C’estbon, Lagardere Group, PES ve KONAMI turnuvanın önemli sponsorları.
· Şampiyonluk ödülü 4 milyon USD, finalist takım 2 milyon USD kazanacak.

AFC CUP KURALARI 27 OCAKTA ÇEKİLECEK
· İlk olarak 2004 yılında oynanmaya başlandı.
· 3’er şampiyonlukla Irak ekibi Al-Quwa Al-Jawiya ve Kuveyt ekibi Al-Kuwait en çok şampiyon olan kulüpler.
· 2020 sezonu COVID 19 nedeniyle tamamlanamayan turnuvada 2019 şampiyonu Lübnan takımı AL-Ahed.
· Grup aşamasında 36 takım mücadele edecek, grup kuraları 27 Ocak’ta çekilecek.
· Eleme turlarıyla birlikte 40 farklı ülkenin takımı turnuvada yer aldı.
· Şampiyonluk ödülü 1,5 milyon USD, finalist takım 750 bin USD kazanacak.
· Kuveyt 4 şampiyonlukla en başarılı ülke olurken, onları 3’er şampiyonlukla Irak ve Ürdün takip ediyor. Suriye’nin 2 şampiyonluğu var.

2022 DÜNYA KUPASI ELEMELERİ’NDE EN GOLCÜ İSİM SURİYE’DEN
· Dünya Kupası’na katılabilmek için 12 takım Eylül 2021 ve Mart 2022 arasında 6’şarlı iki grupta maçlar oynayacak.
· Gruplarda ilk iki sırayı alan 4 takım Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanacak.
· Grup 3’üncüleri bir sonraki turda birbiriyle mücadele edecek ve kazanan takım Uluslararası Konfederasyonlar play-offuna katılacak.
· Şu ana kadar oynanan maçlarda en golcü isim 7 golle Suriyeli Omar Al Somah.

2022 KADINLAR ASYA KUPASI HİNDİSTAN’DA
· 2022 yılında Ekim – Kasım aylarında oynanacak.
· 12 farklı ülke şampiyonluk için mücadele edecek.
· Hindistan’ın ev sahipliği yapacağı turnuva tarihte 20. Kez düzenleniyor.
· Avustralya dışında 5 ülke daha Kadınlar Dünya Kupası’na katılma hakkı kazanacak.

2023 ERKEKLER ASYA KUPASININ EV SAHİBİ ÇİN
· 2023’te organizasyon 18. kez düzenlenecek.
· 16 Haziran – 16 Temmuz arasında gerçekleşecek organizasyona Çin ev sahipliği yapacak.
· Turnuva maçları 10 farklı şehirde, 10 farklı stadyumda oynanacak.
· 24 takım mücadele edecek, Çin ev sahibi olduğu için, Katar’da son şampiyon olduğu için otomatik olarak katılacak.
· 1992,2000,2004 ve 2011’de şampiyon olan Japonya 4 şampiyonlukla en başarılı ülke.
· Suudi Arabistan ve İran’ın 3 şampiyonluğu bulunuyor.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login