3 sene önce
3 sene önce

İstanbulluların nefesi bile karları eritmeye yeter

Prof. Dr. Orhan Şen başta İstanbul olmak ülkeyi etkisi altına kar yağışı ile ilgili olarak Radyo Trafik’te trafik hariç her şeyi konuşan, gazeteci Özay Şendir’e açıklamalar yaptı. Şen,İstanbul’da asıl kar yağışının Cumartesi sabah saatlerinden itibaren başlayacağını, Pazartesi gününe kadar devam edeceğini ve en yoğun yağışın Pazar günü olacağını söyledi.

Radyo Trafik’te trafik hariç her şeyin konuşulduğu “Özay Şendir ile İnce Ayar” programının konuklarından olan Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul’da etkili olacak kar yağışının Salı sabahına kadar sürebileceğini ve yağışın şehrin büyük bir kısmında bir kar örtüsü oluşturacağını belirtti. Kar örtüsünün ısı adası sebebiyle çok uzun olmayacağını ekleyen Şen, “1987’deki gibi günlerce kalkmayacak bir kar İstanbul için çok zor. Çünkü şimdiki nüfus, o yıllardaki İstanbul nüfusunun 3-4 katı daha fazla. Bunların nefesleri bile havayı ısıtmaya yeter” dedi.

“OCAK AYI YAPACAĞI KADARINI YAPTI”

Şu anki yağışlarla İstanbul’da barajlardaki doluluk oranının yüzce 10 oranında arttığını belirten Prof. Dr. Şen sözlerine şöyle devam etti: “(Bu yağışlarla) Toplamda doluluğumuz yüzde 30 seviyelerini görür. Ama yaz aylarında bizim yüzde 60 doluluk seviyesini görmemiz lazım. Bu seviyenin aşağısında kalırsak yaz aylarında da su sıkıntımız devam eder. Çünkü yazın buharlaşmadan kaynaklı su kaybı daha da artıyor.”

Ocak ayının normal şartlar altında İstanbul’da toplam yağış miktarının yaklaşık 110 kilogram olduğunu vurgulayan Şen; “Biz 100 kilogramı bulduk, belki de bu kar yağışı ile birlikte geçeceğiz. Dolayısıyla Ocak ayı vazifesini yerine getirdi. Şimdi bundan sonra Şubat ayına bakmak lazım. Keşke hep böyle gitse, kar yağsa yağmur yağsa ama bu şekilde gitmez. Atmosferdeki olaylar hep fazlı şekildedir. Bu alçak basınçtı, bunun arkasından bir yağışsız hava gelecek. 7-8 gün sürecek bu yağışsız hava ile zaten ay bitecek. Dolayısı ile hiçbir zaman ‘Tamam kar yağdı, yağmur yağdı artık, muradımıza erdik’ diyemeyiz. Su tasarrufuna devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İZMİR KAR ALMAZ

“Suudi Arabisan’a dahi kar yağıyor, İzmir’e neden kar yağmıyor?” sorusunu da yanıtlayan Prof. Dr. Orhan Şen, ”Suudi Arabistan’da çok yüksek yerler var. Oralara kar yağması çok normal. Ama İzmir merkezi kar almaz.” şeklinde konuştu. Şen, İzmir’de sadece Yamanlar, Bozdağ, Ödemiş gibi yüksek yerlerde kar yağışı görülebileceğini de sözlerine ekledi.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login