3 sene önce
3 sene önce

Genç Avukatlar İçin Pozitif Ayrımcılık Şart

Türkiye’de baroya kayıtlı avukat sayısı son 10 yılda ikiye katlandığını aktaran Avukat Latif Cem Baran, genç avukatların görevlendirmede öncelikli olması gerektiğini ve bu anlamda CMK puan sisteminde değişiklik yapılması gerektiğinin altını çizdi. CMK ücret tarifesindeki artışın yetersiz olduğunu da vurgulayan Baran, “Soruşturma evresinde takip edilen işler için 499 TL olarak belirlenen ücret en az 1000 TL olmalıdır” dedi.

Genç avukatların lehine değişiklik yapılmalı

Genç avukatların görevlendirme önceliği için çözüm önerisi sunan Baran “2018 de 116 bin olan avukat sayımız 2019 sonunda 127 bin rakamına ulaştı. Şu anda Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı 130 bin üzerinde avukat bulunmaktadır. Her yıl genç avukatlarımız baroya kaydolmakta ve bu rakamın nerdeyse yüzde ellisini oluşturmaktadır. Mevcut durumda avukatlık mesleği için şartların zorlaştığı göz önüne alınarak pozitif ayrımcılığı genç avukatlarımızdan yana kullanmalıyız. Şu anki Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) sisteminde kıdemli meslektaşlarımızla genç meslektaşlarımızın puanı aynı tutuluyor. Bu sebeple görevlendirmeler daha az oluyor. Buradan yola çıkarak kıdemi 5 yıldan az olan meslektaşlarımızın puanı düşük tutularak, genç meslektaşlarımız için daha çok iş imkanı sağlayabiliriz.” dedi.

Açıklanan Tarife Angarya Yasağı İlkesine Aykırı

İçinde bulunduğumuz küresel kriz ve pandemi sürecinin avukatlık mesleğine zararlarını da hatırlatan Latif Cem Baran, “Geçirmiş olduğumuz dönem, kısa vadede kapanmayacak zararlara yol açmıştır. Avukat sayımızın yüzde ellisini mesleğe henüz başlayan genç meslektaşlarımızın oluşturduğunu da düşünerek CMK ücret tarifesindeki artış çok yetersizdir. Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen “CMK Ücret Tarifesi”nin, “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi”nden ayrık olarak çok düşük miktarlarda ücret olarak belirlenmesi Anayasa’nın 18. maddesinde yer alan “angarya yasağı” ilkesine ve 10. maddesinde yer alan “eşitlik” ilkelerine aykırı olduğu kanaatindeyim. Artış olarak açıklanan ücretler ilgili görevleri angarya haline getirmektedir. Soruşturma evresinde takip edilen işler için 499₺ olarak belirlenen ücret, en az 1000₺ olmalıdır. Diğer işler için de bu oranda tashih, Türkiye Barolar Birliği tarafından sağlanmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile orantılı hale gelmelidir. “ dedi.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login