6 saat önce
6 saat önce

Başkan Mutlu: Şimdi kadınların neler yapabileceğini gösterme zamanı

İzmir’de düzenlenen Kadın ve Demokrasi Çalıştayı’nda konuşmacı olarak yer alan Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, “Biz çok güçlüyüz ve bu güce siyaset alanında yer açılması gerekiyordu. Bence o alan açıldı ve şimdi kadınların neler yapabileceğini gösterme zamanı” dedi.

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği tarafından İzmir’de düzenlenen Kadın ve Demokrasi Çalıştayı’na konuşmacı olarak katıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, TBMM Başkanvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın da katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya, siyasi parti temsilcileri, kadın hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İZELMAN Genel Müdür Yardımcısı Merve Doğan moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayın birinci oturumunda, İş İnsanı Candan Çilingiroğlu ile birlikte konuşmacı olarak yer alan Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, kadınların siyasal ve toplumsal hayattaki rolünün yanı sıra belediyenin kadın politikalarından bahsetti.

HEDEF KADINLARIN ÖNÜNÜ AÇMAK

Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Demokrat Kadınlar Sosyal Yardım Derneği Başkanı Fatma Uğuz olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başkan Mutlu, “Türkiye’de kadınlar kuşkusuz hak ettiği yerde değil ve tüm mücadele kadını hak ettiği yere taşımak için yapılıyor. İzmir’de kadın hareketini çok önemsiyorum ve kıymetli buluyorum. Yıllardır sokaklarda ve alanlarda mücadele ederek bir yere geldi kadınlar. Ne yazık ki siyasette de kadınlar hak ettiği yerde değil. İlk kez bu yıl Genel Başkanımız Özgür Özel’in gayretleriyle bir devrim yaşandı. Kentimizde 8 kadın belediye başkanı görev yapıyor. Bize hep şöyle bir misyon yükleniyor. Kadın belediye başkanları çok başarılı olursa arkadan gelen kadınların önünü açacak diye. Biliyorsunuz bu hiçbir zaman erkeklere yüklenen bir misyon değil. Onlar başarılı olamasalar da hiçbir zaman erkeklerin önünü kesmiyorlar. Ama kadınların çok başarılı olmak gibi bir sorumluluğu var. Biz de bunca yılın birikimi ve çalışmasıyla kendini ispat etmiş 8 kadın belediye başkanı olarak kadınların önünü açmak için çalışıyoruz. Aslında kadının değil, toplumun kadının siyasette ve hayatın her alanında olmasına ihtiyacı var. Bunun için de mücadelemiz kesintisiz devam edecek” dedi. 

KADINLARA İŞ GARANTİLİ KURSLAR, ÜCRETSİZ OYUN EVLERİ

Kadınlara yönelik hizmetlere öncelik verdiklerini dile getiren Başkan Mutlu, “Mesleksizlik Türkiye’nin en büyük problemi ama kadınlar bundan çok etkileniyorlar. İş’te Konak Personel İstihdam Ofisi’miz ile iş arayanlar için bir platform oluşturduk. Burada sadece köprü görevi görmüyoruz aynı zamanda aranan özellikler hakkında araştırma yapıyoruz. Hangi kurslarla iş arayanları donanımlı hale getiririz ve iş bulmasını sağlarız diye çalışıyoruz. Dikiş ve CNC tezgah atölyelerimiz var. Dün İnci Vakfı ile bir araya geldik. CNC tezgah atölyelerimizde önümüzdeki günlerde kadınlar için eğitim açacağız ve onları iş garantili bir kursla buluşturacağız. Kadının her işi yapabileceğini ve iş hayatının her alanında olabileceğini bir kez daha göstermek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde yenilerini açacağımız Oyun Evleri’mizde hiçbir ücret talep etmeyeceğiz. Sosyal incelemeler sonucu bir puanlama yapılacak ve bu çocuklar hiçbir ücret alınmadan merkezlerimizden faydalanacaklar. Anneler ister o esnada çalışıyor olsun, ister kendine ait zaman ayırabilir. Ya da isterse merkezimizde eğitim alsın. Bunun için de birtakım sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ERKEKLEŞMEYEN BİR SİYASETÇİ OLARAK KALMAYA ÇALIŞIYORUM

Siyasette kadın olmanın zorluklarına da değinen Başkan Mutlu, şunları söyledi: “Ben her şeyden önce erkekleşmeyen bir kadın siyasetçi olarak kalmaya çalışıyorum. Çünkü sistem sizi erkekleştirmeye çalışıyor. Sert, katı ve erkeğe dönüştüren bir siyasetçi modeli zorluyor. Biz kadınız, kadın olarak buradayız ve bizi erkekleştirmenize izin vermeyeceğiz. Daha farklı bir siyaset yapılabileceğini göstermek istiyorum. Biz bir görev yapıyoruz, beş yıllığına seçildik. İnsanlığımızdan ve cinsiyetimizden taviz vermeden iş yapıyoruz. Biz çok güçlüyüz, bu güce siyaset alanında yer açılması gerekiyordu. Bence o alan açıldı ve şimdi kadınların neler yapabileceğini gösterme zamanı.”

O YASANIN UYGULAYICISI OLMAYACAĞIZ

Çalıştayın konu başlıklarından biri olan sokak hayvanlarıyla ilgili de konuşan Başkan Mutlu, “Biz canlıların yaşam hakkını yok sayan o yasanın uygulayıcısı olmayacağız. Biz yaşatmaktan, kısırlaştırmaktan ve sahiplendirmekten yanayız. Bir ay içerisinde 58 can dostumuzu sahiplenirdik. Bu sayıyı arttırmak için çalışıyoruz” diye konuştu. 

KADINLARIN SAĞLIĞA ERİŞİMİ İÇİN TARAMA SEFERBERLİĞİ

Kadınların sağlık hizmetlerine erişiminin önündeki engellere de dikkat çeken Başkan Mutlu, “Bir sağlık taraması seferberliği başlattık. Meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramalarını hayata geçireceğiz. Düzenli olarak semt merkezlerimizden alınan kadınları servislerimizle ücretsiz olarak KETEM’e taşıyacağız. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik geniş bir ücretsiz test skalamız var. Sağlık hizmetlerine nasıl ulaşacağını bilemeyen ya da içinde bulunduğumuz sağlık sistemi nedeniyle aylar sonrasına randevu alabilen kadınların hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz” dedi. 

KIZ ÇOCUĞU YANIMA GELİP BEN DE BAŞKAN OLACAĞIM DEDİ

Bir kadın belediye başkanı olarak kadın cinayetleriyle mücadele konusunda sorumluluk hissettiğini belirten Başkan Mutlu, “İzmir ve Konak kadın cinayetlerinde en üst sıralarında yer alıyor maalesef. Geçtiğimiz aylarda ilçemizde bir haftada üç kadın cinayeti yaşandı. Bir kadın belediye başkanı olarak sokağa inme sorumluluğu hissettim. Sığınma evlerinin bir gereklilik olmadığı bir Türkiye hayal etsek de gerçekliğimizden yola çıkarak bunu hayata geçirmek için çalışıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin kadınlardan çok erkeklere verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlığındayız. Daha fazla kadının siyasete girmesi bizim başarımızla ve görünürlüğümüzle olacak. Haftanın iki günü parklarda çocuk şenliği yapıyoruz. Geçenlerde küçük bir kız çocuğu yanıma gelerek ben de belediye başkanı olacağım dedi. Bu çok önemli. Kadınların daha fazla görünür olması için beş yıl boyunca çok çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
SON DAKİKA