3 saat önce
3 saat önce

Yaşar Kemal’in 1970 yılında yayımlanan, 13 dile çevrilerek dünyada yoğun ilgi gören romanı büyük bir prodüksiyonla 36 yıl aradan sonra Şehir Tiyatroları’nda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yaşar Kemal’in yazdığı, Yiğit Sertdemir’in uyarlayıp yönettiği “Ağrı Dağı Efsanesi”ni seyirciyle buluşturuyor. Ahmet ve Gülbahar’ın aşk hikâyesini konu alan oyun, 2 Ekim 2024 Çarşamba günü 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor. 

Kapısına kadar gelen bir atı geri vermeyerek geleneğine sahip çıkma sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalan Ahmet’le, hem atın hem de bölgenin yönetiminde sözün sahibi olan Mahmut Han’ın kızı Gülbahar’ın hikâyesi, Yaşar Kemal’in usta kaleminde hem kültürün rengi, hem tarihin izi, hem halkın yükünü taşıyan Ağrı Dağı Efsanesi’ne dönüşmüştür.

 

36 Yıl Önce “Ağrı Dağı Efsanesi”

Yaşar Kemal’in destan, masal ve roman özelliklerini gösteren önemli eseri “Ağrı Dağı Efsanesi” yayımlanışının 18. yılında 1988-89 sezonunda seyircimizle buluşmuştu. Ali Taygun’un yönettiği oyunda dönemin genç ve usta oyuncuları olan Mustafa Alabora, Adnan Altay, Mustafa Aslan, Tuncay Atayata, Metin Çekmez, Nuri Ergün, Erdoğan Gemicioğlu, Saltuk Kaplangı, Gökhan Mete, Naşit Özcan, Ahmet Uz, Aliye Uzunatağan, Avni Yalçın, Erhan Yazıcıoğlu, Aytaç Yörükaslan rol almıştı.

“Belki Oluruz Masal. Kılıç Ortadan Bir Kalksa”

 

Oyunun yönetmeni Yiğit Sertdemir, “Ağrı Dağı Efsanesi”ni şöyle anlatıyor:

 

“Bir büyük ozanın, yazarın, aydının, gururun; eni konu bir baş dengbejin büyülü dilinden bize uzanan sonsuz bir nefes alma vesilesi. Tık nefes olmamızın sebeplerini tane tane, tüm zarafetiyle, bilgeliğiyle, yaşanmışlığıyla çıkarıyor Yaşar Kemal şu fani zihnimizin karşısına. Tüm olamamış aşklarımızın, kaybettiğimiz umutlarımızın, ayrılıklarımızın hikâyesi. Öyle bir ayrılık ki, sanki ortamıza kocaman bir kılıç saplanmış da, elimiz birbirine dokunamıyor. Dokunabilse, el ele tutuşacağız ama ne mümkün. Dokunabilse, masal olacağız. 

Dokunabilse… Ah bir dokunabilse…

Masal olamayanların ülkesinde, efsaneye mahkûm bir ahire adım adım gitmek…

Belki oluruz masal. Kılıç ortadan bir kalksa.

Kavuşuruz.

Dokunuruz.

Oyuna emek veren her bir kişinin yürekten, ciğerden, hevesle ve muazzam bir inançla sahip çıktığı seyirliğimiz; sizi masalla efsane arasında salınmaya çağırıyor.”

 

Dramaturgisini Sinem Özlek’in, müziğini Oğuzhan Balcı’nın, dekor tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm ve kukla tasarımını Candan Seda Balaban’ın, ışık tasarımını Osman Aktan’ın, ses tasarımını Gökhan Suna’nın,  koreografisini Senem Oluz, Özge Midilli’nin, oyunun müzik direktörlüğünü Burçak Çöllü’nün yaptığı, fotoğraflarını Sadi Ayan’ın çektiği oyunda; Arda Alpkıray, Ayşe Günyüz Demirci, Besim Demirkıran, Can Tarakçı, Cihan Kurtaran, Emrah Can Yaylı, Emre Yılmaz, Ertan Kılıç, Hakan Örge, Murat Üzen, Özge Midilli, Serkan Bacak, Uğur Dilbaz, Yeliz Şatıroğlu, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.

Oyun, 2-5 Ekim, 9-12 Ekim 2024 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

 

İyi seyirler…

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
SON DAKİKA