2 saat önce
2 saat önce

Tiroid Ameliyatları: Sağlığınız İçin Hayati Müdahaleler

Tiroid cerrahisi tiroid bezinde yer alan hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemdir. Tiroid bezinde iyi huylu veya kötü huylu tümörler, nodüller, aşırı büyüme ve hormon üretim bozuklukları gibi durumlar cerrahi müdahaleyi gerektirebilmektedir. 

Prof. Dr. Abut Kebudi en yaygın cerrahi müdahaleleri sıraladı: 

 

Lobektomi: Tiroidin tek lobunun çıkartılmasıdır. Genellikle tiroidin selim hastalıkları veya nispeten iyi huylu tiroid kanseri durumlarında uygulanır.

 

Bilateral Subtotal Tiroidektomi: Her iki lobta bir miktar tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılmasıdır. Geçmişte komplikasyonunun az olması ile çok kullanılan bu ameliyat tekniği, artık deneyimli cerrahlar tarafından tercih edilmemektedir. 

 

Totale Yakın Tiroidektomi: Tek tarafta bir gramdan daha az tiroid dokusu bırakılarak tiroid bezinin çıkartılmasıdır. Tiroid kanseri için seçkin bir ameliyattır.

 

Total Tiroidektomi: Tiroid dokusunun tamamının çıkartılmasıdır. Tiroid kanseri için uygulanan ve deneyimli ellerde düşük komplikasyonla yapılabilen bir ameliyat tekniğidir.

 

Bunlar dışında, tiroid kanseri tedavisinde hastalığın yayılma durumuna göre tiroid cerrahisine ek olarak uygulanabilen tek taraflı veya iki taraflı değişik boyun disseksiyonu ameliyatları vardır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
SON DAKİKA