4 gün önce
4 gün önce

Otizmli çocukların yaşıtlarıyla bir arada olması sosyal gelişimleri için bir fırsat…

Otizmli çocukların etkinliklerde tipik gelişim gösteren çocuklarla bir arada olmasının sosyal gelişimleri için bir fırsat olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Yaşanan sorunların giderilebilmesi için öncelikle ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okul yönetimindeki personelin gelişimsel farklılıkları olan çocuklara destekleyici yaklaşımı gereklidir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, otizm spektrum bozukluğuna sahip bir çocuğun mezuniyet gösterisine alınmadığı iddiasının gündeme gelmesinin ardından, otizmli çocukların yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmesinin önemine dair açıklamalarda bulundu.

Kaynaştırma sınıfları dışlanma duygusu ile baş etmeye yardımcı olur 

Otizmli çocukların anaokulu ya da ilkokulda kaynaştırma sınıflarında olmasının önemine değinen Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, “Otizm spektrum bozukluğu gibi gelişimsel farklılıkları olan çocuklar, tipik gelişim gösteren çocuklarla aynı sınıfta olduğunda sosyal gelişimleri için gerekli olan bir gruba ait olma duygusunu yaşayabilmektedirler. Tipik gelişim gösteren çocuklarla eşit haklara sahip olmak, toplumsal hayattan dışlanma duygusu ile baş etmelerini sağlar.” dedi.

Doğru yaklaşım akran zorbalığının önüne geçilmesine katkı sağlıyor

“Otizm spektrum bozukluğuna sahip çocukların akranlarıyla bir arada eğitim görmesi, oynaması, sosyal etkinliklere katılımında yaşanan sorunların giderilebilmesi için öncelikle ebeveynlerin, öğretmenlerin ve okul yönetimindeki personelin gelişimsel farklılıkları olan çocuklara destekleyici yaklaşımı gereklidir.” diyen Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, bu çocukların eğitim hayatında yaşanan sorunlarda tipik bir çocuktan farklı olarak bazı esnemeler yapılması ve uygulanan müdahalelerin çocuğun bireysel farklılıklarına uygun şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin ayrıca, “Bu yaklaşım tipik gelişimde olan çocukların da yetişkinleri model almasını sağlar ve akran zorbalığının önüne geçilmesine katkı sunar.” dedi.

“Öğretmenlerin, çocuğun potansiyelini ortaya koymasında destekleyici olması gerekir”

Mezuniyet töreni gibi etkinliklerde otizmli çocukların dışlanmaması ve kendilerinin rahat hissetmeleri için önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, sözlerinin şöyle tamamladı:

“Otizmli çocukların bu gibi etkinliklerde tipik gelişim gösteren çocuklarla bir arada olması sosyal gelişimleri için bir fırsattır. Yapılan etkinliklerde diğer çocuklarla bir arada olması ve ortak çalışma yapması sağlıklı gelişimi için önem taşır. Öğretmenlerin çocuğun bireysel özelliklerine uygun görev vermesi, mevcut potansiyelini ortaya koymasında destekleyici olması gerekir. Diğer çocukların empati becerilerinin gelişmesi yönünde yapılan çalışmalar da yine özel gereksinimi olan çocukların toplumsal dışlanmasını önleyebilir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
SON DAKİKA