1 sene önce
1 sene önce

Ege Üniversitesinde “Sürdürülebilir Sağlık” konuşuldu

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Engelsiz Ege Birimi tarafından Kariyer Söyleşileri kapsamında, “Sürdürülebilir Sağlık Sağlık Hakkı: Hak Temelli Yaklaşım, Sağlık Hakkı: Bakım Temelli Yaklaşım” konulu etkinlik düzenlendi.

 

EÜ Hemşirelik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen söyleşinin moderatörlüğünü EÜ Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Yardımcı yaptı. Hemşire Hafize Uzun ile Avukat Serenay Ağın’ın konuşmacı olarak yer aldığı programa Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Söyleşide “Sağlık Hakkı: Hak Temelli Yaklaşım” ve “Sağlık Hakkı: Bakım Temelli Yaklaşım”  konuları ele alındı.

 

Programın açılışında konuşan Doç. Dr. Fahriye Vatan, “ Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen bu etkinlikte sağlık bakımının hiç bir ayrım olmaksızın engelliler için de erişilebilir ve sürdürülebilir olmasını önemsediğimizi belirtmek isterim. Geleceğin hemşirelerinin eğitiminde bakımda Hak Temelli bir yaklaşımın yer almasının sürdürülebilir sağlık konusunda önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle bu noktada Engelsiz Ege Birimimiz ile koordineli çalışıyoruz. Hemşirelik Fakültesi olarak 2022 yılında “Mekânda Erişilebilirlik Turuncu Bayrak Belgesini aldık. Üniversitemizde bu belgeyi alan dört birimden birisiyiz. Bu bizim için çok güzel, çok gurur verici bir başarıdır. Hemşirelik Fakültesi olarak, Üniversitemizin Engelli Politikası çerçevesinde sunulan erişilebilirlik hizmetlerinde sürekli iyileştirmeyi hedeflemekteyiz” dedi.

 

Sunumlarda engelli haklarına değinildi

Avukat Serenay Ağın, gerçekleştirdiği sunumda “Sağlık Hakkının Kapsamı”, “Engelli Hakları”, “Engelli Haklarının Tarihsel Gelişimi”, “Engellilerin Sağlığa İlişkin Hakları” ve “COVID-19 Sürecinde Engelli Hakları” konularında bilgilendirmede bulundu. Avukat AĞAN, “Uluslararası alanda ilk olarak engelli hakları 1948 yılında ortaya çıkmıştır. Bu haklar içinde rehabilitasyon ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, en yüksek sağlık standartlarından faydalanma hakkı, hareket becerilerini geliştirmeleri için eğitim verilmesi gibi haklar yer almaktadır” dedi.

 

Hemşirelik mesleğinin severek yapılması gerektiğini ifade eden Hemşire Hafize Uzun ise, öğrencilere “Hemşirelikte yaşlı ve engelli hastalarla ilgilenmek, haklarını korumak çok önemli bir konudur. Nitekim mesleğimizi severek yapmalıyız. Hangi alana iyi hizmet verecekseniz o alanı tercih edin” mesajını verdi. Söyleşi sonunda konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login