1 sene önce
1 sene önce

Ericsson, Türkiye’de Üniversitelerle Gerçekleştirdiği İş Birliklerini Kutluyor

  • Ericsson Araştırma, Akademi İş Birliği Günü 2022 adlı etkinliğinde son geliştirdiği teknolojileri paylaştı ve uluslararası araştırma çalışmalarının bilimsel sonuçlarını sundu.
  • Etkinlikte, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’yle birer imza töreni gerçekleşti.
     

Ericsson, 6 Ekim 2022'de düzenlenen bir etkinlikle Türkiye'deki üniversite iş birliklerini kutladı. Ericsson Araştırma Türkiye’nin gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında, iletişim teknolojisindeki en son gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı ve uluslararası araştırma çalışmalarının bilimsel sonuçları sunuldu. Ayrıca, etkinlikte İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’yle birer imza töreni düzenlendi. 

 

Yerel üniversite ortaklıklarını teşvik etmeye yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Ericsson, geleceğin mobil iletişim teknolojisi 6G konusunda ağ altyapısı ve güvenlik gibi araştırma alanlarına ilişkin yeni bilgiler aktardı. Etkinlikteki sunumlarda, Ericsson'un bilişsel ve otonom ağ araştırmaları konusunda Sabancı Üniversitesi ile olan iş birliği ve yazılım güvenliği konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptığı iş birliğine ilişkin bilgiler verildi.

 

Ericsson'un dünya çapındaki 13 araştırma merkezinden biri olan Ericsson Araştırma Türkiye, Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon odaklı ana finansman programı Horizon Europe’a aktif olarak katkıda bulunuyor. Programın amiral gemisi 6G araştırma projesi olan Hexa-X'in ana ortağı olan Ericsson, projenin Türkiye'deki liderliğini üstleniyor. Teknik liderliğin sahibi Ericsson, gelecekteki kullanım senaryoları, dağıtık çoklu iletim (Multiple Input Multiple Output), Yapay Zeka (Artificial Intelligence), Makine Öğrenimi (Machine Learning) ve genel 6G vizyonu ve mimarisi için zemin hazırlıyor. 

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ericsson ile yaptığımız ve yakında Türkiye’nin dijital dokusunu geliştirmeye yardımcı olacağından emin olduğumuz inovatif araştırmaları ve çalışmaları duyurduğumuz için mutluyuz. İTÜ olarak 250. yılımıza girdiğimiz bu dönemde, ‘Geleceği dönüştür’ mottosuyla çalışmalarımıza ve iş birliklerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Her zaman öncü olduğumuz Ar-Ge ve dijitalleşmenin geleceğin dünyası için en önemli unsurlar olduğunun bilinciyle, teknoloji ve inovasyona dair ortaklıkların önemine inanıyoruz.”

 

Sabancı Üniversitesini tam anlamıyla bir araştırma üniversitesi olarak konumladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Leblebici şunları söyledi: “Üniversite olarak sadece araştırmaya ayırdığımız kaynak 655 milyon TL.  Şu an aktif olarak 292 araştırma projesi yürütüyoruz. Yüzde 32,70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Bu yaklaşımımız endüstri için ve endüstri ile birlikte büyüme stratejimizin bir parçası. Araştırma projelerimizin endüstrinin gerçek ihtiyaçlarına yanıt vermesini üniversite olarak çok önemli buluyoruz. Bu doğrultuda Ericsson ile özellikle 6G’ye doğru giden yolda çok önem kazanacağını düşündüğümüz otonom ağların koordinasyonu alanında araştırma projeleri gerçekleştirdik. İşbirliğimizin artarak uzun erimli bir ortaklığa dönüşmesini,  6G haberleşme teknolojileri ve Terahertz haberleşme hızlarına doğru ilerlerken hem dijital teknolojilerde hem de çok yüksek frekanslı IC tasarımı gibi yenilikçi alanlarda birlikte hareket edebilmeyi umuyoruz.” 

 

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, şu yorumlarda bulundu: “Akademiyle iş birliği yapmak ve yerel inovasyon ekosistemini desteklemek, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığımız günden bu yana her zaman önceliğimiz oldu. Ülkemizin önde gelen akademik kurumlarıyla iş birliğinin önemine olan inancımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu iş birlikleri, Türkiye'nin  yeni teknolojiler üzerine yürütülen küresel araştırmalara önemli ölçüde katkıda bulunmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkedeki kalifiye insan kaynağını besliyor ve becerilerini geliştiriyor. Buna ek olarak, Hexa-X projesi  tüm hızıyla sürerken, daha bağlantılı bir dijital gelecek hedefiyle 6G teknolojisi başta olmak üzere, geleceğin bağlantı çözümlerini araştırmak adına özellikle akademiyle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

 

Ericsson, 1 Nisan 2018 tarihinde İstanbul'da Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı'nın açılışını yaptı. Kuruluşundan bu yana geleceğin mobil sistemlerinin standardizasyonuna yön veren Ericsson Araştırma Türkiye Laboratuvarı, yeni patentlenebilir teknolojiler ve sistem konseptleri geliştiriyor ve önümüzdeki on yılda telekomünikasyon endüstrisini yeniden şekillendirecek inovasyonları araştırmak adına yoğun bir şekilde çalışıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login