2 sene önce
2 sene önce

Halkbank aktif büyüklüğünü 1 trilyon TL’nin üzerine taşıdı

KOBİ kredilerinde Halkbank’ın pazar payı yüzde 18 oldu

Halkbank yılın ilk yarısı sonunda, toplam kredilerini geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artışla 916,6 milyar TL’ye yükseltti. KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler içindeki payı yüzde 50 olarak gerçekleşen Banka'nın aktif büyüklüğü bu dönemde yüzde 52,1 artarak 1 trilyon 90 milyar TL oldu. Kamu öncülüğünde yatırım ortamını iyileştirici politika adımlarının küresel ekonomik etkileri sınırladığını ve yüksek katma değerli üretime ve istihdama büyük katkı verdiğini belirten Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “İhracatçı işletmelerimizin, değişmekte olan küresel tedarik zinciri içinde ticari olarak yeni fırsatlar buldukları bu dönemde, Bankamız girişimcilere, yatırımcılara, esnaf-sanatkâra ve KOBİ’lere yeni finansal seçenekler sunmaya devam etmektedir” dedi. 

 

Yılın ikinci çeyreği sonunda toplam kredilerini, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 53 artışla 916,6 milyar TL’ye taşıyan Halkbank, toplam mevduatını yüzde 47,3 artışla 747,1 milyar TL seviyesine ulaştırdı. Bankanın 4,6 milyar TL net kâr elde ettiği bu dönem sonunda tarihi bir eşiği geçerek aktif büyüklüğünü 1 trilyon TL’nin üzerine taşıdığına dikkat çeken Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

 

Türkiye ekonomisi kamu mali disiplini ile ticari hayattaki canlılığın bir arada sürdüğü dengeli yapısını korumaktadır. Kamu öncülüğünde yatırım ortamını iyileştirici politika adımları sayesinde; AB ve ABD’deki resesyon riski ile Rusya-Ukrayna kriziyle tetiklenen küresel enflasyonunun etkileri sınırlanarak, yüksek katma değerli üretime ve istihdama büyük katkı verilmektedir. İhracatçı işletmelerimizin, değişmekte olan küresel tedarik zinciri içinde ticari anlamda yeni fırsatlar buldukları bu dönemde; Bankamız girişimcilere, yatırımcılara, esnaf-sanatkâra ve KOBİ’lere yeni finansal seçenekler sunmaya devam etmektedir.”

 

Halkbank’ın esnaf kredi bakiyesi 90,6 milyar TL’ye yükseldi

Halkbank’ın geleneksel misyonu olarak sürdürdüğü Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli esnaf-sanatkâr ve KOBİ’lere yönelik kredi kullandırımlarının bu dönemde daha da arttığını vurgulayan Arslan, “Yılın ilk 6 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, kredi kullanan esnaf sayısında yüzde 52, kredi kullandırım tutarında ise yüzde 126’lık artış gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yılsonu itibarıyla 79,9 milyar TL’ye ulaşan bankamızın esnaf kredi bakiyesi bu yılın ilk yarısı sonunda 90,6 milyar TL’ye yükselirken, kredi bakiyesi bulunan esnaf sayımız da 1,1 milyon olmuştur. KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler içindeki payının yüzde 50 olarak gerçekleştiği bu dönemde Halkbank, KOBİ kredilerinde Türkiye’nin lider bankası olmaya devam etmiştir” dedi. 

         

Üreten Kadınlar Buluşmaları yurdun dört bir yanında 

Kadınların iş yaşamına katılımını teşvik etmek ve fırsat eşitliği ilkesince birer girişimci adayı olarak desteklemek üzere faaliyetlerini sürdüren Halkbank, ikinci yaşına giren Üreten Kadınlar Buluşmalarına bu yıl Mayıs ayında İzmir’de başladı. Ülke genelinde devam eden bu etkinlik dizisiyle kadın girişimci ekosisteminin gelişimine katkı sağladıklarını belirten Arslan, “Hayallerini hayata geçirmeyi başaran kadın girişimciler ile hayallerinin peşinden giden girişimci adayı kadınlar bir etkinlik dizisi altında buluşmakta, yenilikçi fikirleriyle birbirlerine ilham vermektedir. İzmir’den sonra Adana, Diyarbakır, Kocaeli ve Rize’de devam eden bu buluşmalar, yurdun dört bir yanında güçlü bir sosyal etki bırakmaktadır” dedi. 

 

Halkbank’ın kadın girişimcilere yönelik Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi ile kredi başlangıcından bugüne Türkiye genelinde 132 binden fazla kadın girişimciye ulaştığına ve 15,1 milyar TL’lik kredi hacmi oluşturduğuna dikkat çeken Arslan şunları söyledi:

 

Farklı vesilelerle gerçekleştirdiğimiz iş dünyası buluşmalarında, tüm sektörlerin talep ve beklentilerini dinlemekteyiz. Üreten Kadınlar Buluşmalarını ise kadın girişimcileri dinleme, onların işlerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları alanları tespit etme noktasında bir fırsat olarak görmekteyiz.  Bu yılki etkinliklerimizde ayrıca, pek çok kadını bünyesinde barındıran kooperatifler de öne çıkmaktadır. Kooperatiflerde markalaşmanın ön plana çıkması gerektiği düşüncesiyle, Halk Akademi ile kooperatiflere yönelik Marka Eğitimi düzenlemekteyiz. Alanında uzman isimlerin de katıldığı bu etkinliklerde markalaşma ve pazarlama, sosyal medya, doğru ürün ve doğru pazar konularında eğitimler gerçekleştirmekteyiz.”

 

35 yaşını aşmamış girişimcilere 350 bin TL girişimci kredisi 

Üretmek, ürettiğini değere dönüştürmek ve çevrelerinde yeni istihdam olanakları oluşturmak isteyen tüm gençlerin bu buluşmalara davetli olduğuna dikkat çeken Arslan şunları söyledi:

 

Bu dönemde müşterilerimize, Güvenceli Dijital Ödeme Sistemi, Teknokent Destek Paketi ve küresel iklim krizinin etkilerine karşı atılacak çevreci adımları destekleyen Yeşil Enerji Kredi Paketi gibi yeni ürünler sunduk. Girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlama amacıyla da 6 farklı girişimci modeline yönelik Genç, Cesur, Usta, Tekno, Halk ve Esnaf Girişimci kredilerimizi duyurduk. Üniversite mezunu genç girişimcilerden kendi işini kurmak isteyen deneyimli profesyonellere kadar, geniş bir yelpazede alternatiflere sahip olan bu ürünümüzle 33 bin girişimcimizin 6,2 milyar TL destekten yararlanmasını sağladık. Halkbank’ta tüm gençlerin iş hayatında var olabilmeleri adına destek mevcuttur. Yeni ürünlerimizle üniversite mezunu, mezun olduğu bölümle ilgili herhangi bir iş tecrübesi olmayan ve bu alanda kendi işini kurmak isteyen veya kendi işini kurmuş olanları hedeflemekteyiz. 35 yaşını aşmamış girişimcilere yönelik genç girişimci kredisini, azami 350 bin TL limitli ve 60 aya varan vade fırsatıyla sunmaktayız.”

 

Halkbank sürdürülebilirlik çalışmalarını bir üst seviyeye taşıdı

Bünyesinde “Sürdürülebilirlik Komitesi” de bulunan Halkbank’ın bu alandaki vizyonunu, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi ile attıkları imza ile bir üst seviyeye taşıdıklarını belirten Arslan şunları söyledi:

 

Bankamız sürdürülebilirlik alanındaki deneyiminden aldığı güçle, tüm faaliyetlerini Paris İklim Anlaşması doğrultusunda 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefleriyle uyumlu hale getirme taahhüdü vermiş, Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi tarafından kurulan Net-Sıfır Bankacılık Birliği’ne katılmıştır. İklim değişikliği konusundaki farkındalığa yönelik küresel bir çabanın içinde yer almayı çok önemsiyoruz. Halkbank olarak, dünyanın geleceğini ilgilendiren bu sürece dahil olmaktan büyük gurur duyuyoruz.” 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login