2 sene önce
2 sene önce

“Sessizliğin Sesi” ve “Geleceğe Gülümseyen Meslekler”

Egeli genç iletişimcilerden dezavantajlı bireylere yönelik sosyal sorumluluk projeleri

 

Ege Üniversitesi (EÜ) Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında iki yeni sosyal sorumluluk projesine imza attı. Projelerin yürütücülüğünü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan üstlendi. Toplumsal fayda amacıyla hazırlanan “Sessizliğin Sesi” projesi kapsamında işitme engelli öğrencilere yönelik drama etkinliği gerçekleştirilirken; “Geleceğe Gülümseyen Meslekler” projesi kapsamında ise ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak meslekler hakkında bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

 

Sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan, “Üniversite olarak, toplumla bir araya gelmek, toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek ve çeşitli projelerle toplumun sosyal sorumluluk kavramına dair ihtiyaçlarına da cevap vermek üzere büyük bir misyon sahibiyiz. Ayrıca, dezavantajlı bireylerin özgüven ve toplumsal etkileşimlerinin artırılması da en önemli amaçlarımızdan biri. Bu misyondan hareketle öğrencilerimizden Buse Kardaş, hedef kitlesini işitme engelli öğrenciler olarak belirledi ve ‘Drama ile İşitiyoruz!’ sloganıyla işe koyuldu. ‘Sessizliğin Sesi’ adlı projesinde işitme engelli öğrencileri drama ile buluşturdu. ‘Geleceğe Gülümseyen Meslekler’ projesinde ise öğrencilerimizden Simay Şeker, sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan bölgelerdeki öğrencilere meslekler hakkında tanıtım etkinlikleri düzenledi. Her iki öğrencimizi de gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

“Drama ile İşitiyoruz!”

Etkinliklerde bulunamayan öğrencilere ve ailelerine de sosyal medya aracılığıyla ulaştıklarına dikkat çeken Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Buse Kardaş, “Sosyal sorumluluk projemizle Özel Rehabilitasyon Merkezi’nde belirlenen sınıftaki işitme engelli öğrencileri drama ile buluştururken, etkinlikte bulunmayan 193 işitme engelli bireye ve aileye de oynayabilecekleri drama oyunlarını sosyal medya aracılığıyla aktardık. Drama etkinliklerinde işitme engelli öğrencilerin iletişim ve gözlem gibi becerilerini geliştirmeye çalıştık. Oyunlarda empati, yardımseverlik, şefkat ve saygı gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşarak; canlandırma, role girme gibi etkinliklerle de kendilerini ifade etmelerine katkı sağladık. Bu noktada özellikle engelleri ortadan kaldırarak, çocukların kendilerini toplumdan soyutlanmış hissetmemesini istedik. Tüm bu etkinlikler aracılığıyla istedikleri zaman, istedikleri etkinliklerde başarılı olabileceklerini fark etmeleri bizleri çok mutlu etti. Eğitim etkinliklerinde hoş vakit geçirilmesi herkes için güzel bir anı bırakmış oldu. Bu anlamlı projede desteğini bizlerden esirgemeyen kıymetli hocamız Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

 

 “Geleceğe Gülümseyen Meslekler”

Bu proje sayesinde çocukların hayallerine ilham verdiklerini ifade eden Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi Simay Şeker ise, “Projemiz kapsamında özellikle sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerdeki ilkokul ve ortaokul öğrencilerine farklı mesleklerin özelliklerini, çalışma alanlarını ve meslekleri tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikleri anlattık. Bu bilgilendirme çalışmalarına ek olarak; öğrencilerin meslekler hakkındaki önyargıları üzerine konuşarak, drama çalışmaları yaptık. Amacımız, her çocuğun hayata eşit bir şekilde bakarak, isteklerine ve hayallerine sınır koymamasıydı. Dolayısıyla mesleklerin özelliklerini dinlerken kendileriyle eşleştirebilmelerini ve kendilerini daha iyi tanımalarını sağladık. Özellikle yapılan mesleği başarılı bir şekilde icra etmenin önemi üzerinde durarak, bu duruma örnek teşkil eden isimlerle genel kültürlerini de geliştirdik. Böylece çocuklar, kariyer planlamalarındaki rol model kavramıyla da tanıştı. Çocuklar, çevrelerinde gözlem yoluyla öğrenme şansı yakalayamadıkları meslekleri drama ile deneyimleme şansı yakaladı. Toplamda 143 öğrenciye ulaştığımız bu projede, çocukların yüzde 95’lik bir oranı anlatılan meslekleri anlayıp, içselleştirirken, drama ile öğrenme konusunda da son derece keyifli vakit geçirdi. Çocukların hayallerine ilham veren bu projeye katkılarından ötürü hocamız Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login