2 sene önce
2 sene önce

“Pazaryerleri oligopol piyasa yapısı oluşturuyor”

Elektronik Ticaret Derneği’nin (Elider) Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, “Global e-ticaret ekosisteminde online pazaryerlerinin hakimiyeti var. Bu durum, oligopol piyasası oluşturuyor. Yani 3-4 oyunculu bir piyasa yapısı ortaya çıkıyor. Bu sebeple perakende markaları online pazaryerleri ile rekabet edemiyor” dedi.

Elider Başkanı Fehmi Darbay, Similarweb’in hazırladığı “Türkiye Black Friday 2021 Raporu” hakkında değerlendirmelerde bulundu. En büyük 5 e-ticaret pazaryerinin kullanıcı trafiklerini ele alan raporda, ziyaret değişimi ve kullanıcı sadakati incelemesi gibi başlıkların yer aldığını anımsatan Darbay, 2021 Kasım dönemine odaklanan raporun farklı metriklerle analizler sunduğuna işaret etti.

“Amazon.com.tr de büyük bir atılım yaptı”

Fehmi Darbay, şöyle devam etti: “Rapora baktığımızda online pazaryerlerinin Kasım 2021 döneminde reklam harcamalarını yaklaşık yüzde 30 oranında arttırdığını görüyoruz. Bahse konu dönemde Trendyol, 241,8 milyon trafik alarak, global sıralamada 16. sıraya yerleşti. Amazon.com.tr de büyük bir atılım yaptı. Bir önceki yıla göre trafiğini yüzde 167 arttırdı. Böylece Türkiye online trafik sıralamasında 9. sıradan 5. sıraya yükseldi.”

“Pazaryerleri ile rekabet çok zor”

Darbay, online pazaryerlerinin ziyaretçi trafiklerine odaklanan raporun e-ticaret ekosisteminde büyük aktörlerin pazar payını gözler önüne serdiğine işaret etti. Raporun e-ticaret ekosistemindeki durumu ve e-ticaret platformları arasındaki farkları ortaya koyduğunu vurgulayan Darbay, “Rapor e-ticaret piyasasının mevcut durumu ve gelecekteki yapısı hakkında fikir veriyor.” dedi.

Darbay, şöyle devam etti: “Global e-ticaret ekosisteminde online pazaryerlerinin hakimiyeti var. Bu durum, oligopol piyasası oluşturuyor. Yani 3-4 oyunculu bir piyasa yapısı ortaya çıkıyor. Bu sebeple perakende markaları online pazaryerleri ile rekabet edemiyor. Reklam harcamalarından online tüketicilere sunulan avantajlı kampanyalara kadar her anlamda neredeyse tekel oluşmuş durumda. Bu konuda e-ticaret markalarının desteklenmesi gerekiyor.”

“Global perakende markaları örnek alınabilir”

Bu piyasa şartlarında e-ticaret ekosisteminde rekabet etmenin çok zor olduğuna vurgu yapan Darbay, online perakendecilerin kaliteli ürün, rekabetçi fiyat ve müşteri memnuniyeti odaklı pazarlama yaklaşımı ile ekosistemindeki çetin rekabette avantaj elde edebileceğine dikkat çekti. Darbay, şunları kaydetti: “Pazaryerleri tüm dünyada popüler olan bir e-ticaret gerçeği. İnsanlar tek bir platformda farklı markaların farklı ürünlerini listelemek istiyor. E-ticaret müşteri deneyiminin en üst seviyede sunulduğu ortamlar olan pazaryerleri ile rekabet etmek isteyen markalar, dünyada bu anlamda başarılı olan global perakende markaları örnek alabilir. Bu sebeple pazarlama ve satış stratejilerini tekrar gözden geçirmeleri gerekir.”

“Pazaryerleri ile rekabette zorlanan markalar e-ihracata odaklanmalı”

Darbay, Elider olarak Türkiye e-ticaret ekosistemine destek olduklarını kaydetti. “E-ticaret işletmelerine ve girişimcilere herhangi bir ücret beklentisi olmadan hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’yi e-ticaret merkezi yapma vizyonu ile çeşitli faaliyetler düzenliyoruz.” diyen Darbay, şu ifadeleri kullandı: “Türk ürünleri, global pazarlarda büyük rağbet görüyor. E-ihracat için büyük bir fırsat var. Pazaryerlerinde rekabette zorlanan markalar e-ihracata odaklanmalı. Kaliteli ve niş ürünlerle yurt dışı pazarlarda rekabet edilebilir. Bu alanda doğru stratejilerle satış yapıldığında başarı kaçınılmazdır. Elider olarak markalar e-ticaret ve e-ihracat yolcuğunda rehberlik ediyoruz.”

Rapordaki bazı veriler

Similarweb Türkiye Black Friday 2021 Raporu’na göre, Amazon.com.tr, 2019-2020 döneminde ziyaretçi sayısında yüzde 91 oranında artış kaydederken, 2020-2021 döneminde yüzde 167'lik trafik büyümesi ile dikkat çekti. Trendyol ise, ziyaret sayısını 2020-2021 döneminde yüzde 11 arttırdı. 2019-2020 dönemindeki artış yüzde 64 olmuştu.

Hepsiburada ise, 2020’de yüzde 15, 2021’de yüzde 2’lik bir artış kaydetti. n11.com ile gittigidiyor trafiklerinde düşüş görüldü. Bu rakamlara göre, pazaryerlerinde 2021 ziyaretçi trafiklerinde, 2020 dönemine göre temkinli bir artış göze çarpıyor. Raporda yer alan tekil ziyaretçi sayıları da sırasıyla şöyle; Trendyol 39,65 milyon, Hepsiburada 15,29 milyon, n11.com 17,90 milyon, gittigidiyor 13,79 milyon, amazon.com.tr 7,894 milyon.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login