3 sene önce
3 sene önce

Kitapyurdu Doğrudan Dağıtım (KDD), Pandemide Yayınevlerinin İmdadına Yetişti

KDD sistemi yayınevlerinin hiçbir maliyet yüklenmesine gerek kalmadan baskı yapabilmesine, bu baskıların dağıtımını gerçekleştirmesine ve satıştan doğrudan kar almasını sağlayan bir yapı üzerine kuruluyor. Bu sistem sayesinde yayınevleri hem yayın öncesi giderlerini sıfıra indiriyor hem de satışı yapılmamış hiçbir eserin maliyetini karşılamak zorunda kalmıyor. KDD, yayınevlerinin yerine baskı ve dağıtım işini ve maliyetlerini üstleniyor. Böylece KDD, yayınevlerinin normalde elde edebileceği gelirin üstünde bir getiriyi vade beklemeden elde etmelerini sağlıyor. 

 

Pandemi kısıtlamaları ve dövizin dalgalı seyri her sektörü olduğu gibi yayıncılık sektörünü de doğrudan etkiledi. Sektörün bu süreçte çok zor günler geçirdiğini belirten Kitapyurdu.com Kurucusu Sadi Kizir; “Kitapyurdu olarak yayınevlerinin yaşadığı zorlukların en başından beri farkındayız. Sektörü canlı ve ayakta tutabilmek için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük. Kitapyurdu Doğrudan Dağıtım bu şartlarda ortaya çıktı. KDD öncesi, pandemi koşullarından dolayı, yayınevleri depolarında duran kitapları dahi perakende satıcıya ulaştırmakta zorluklar yaşıyordu. Bunun yanında döviz kuru hareketleri, tamamen ithal olan sektörün hammaddesi kağıt maliyetlerinin yukarı gitmesine sebep oldu. Çoğu yayınevi bu şartlarda iş yapamaz hale geldi. KDD ile bu şartları göz önüne alarak sektörel inovasyon sağlayan bir yapı kurduk. Yayınevlerinin yayın öncesi tüm maliyetlerini sıfırlayarak, eskiden elde ettikleri gelirin üstünde kar almalarını sağlayan bir sistem inşa ettik” dedi.

 

KDD’nin ilk 5 ayda 59 yayınevinin 401 farklı eserini okurlarla buluşturduğuna vurgu yapan Kizir; “Bu süreçte 15 binden fazla kitap satışı gerçekleşti. Mali boyutuna bakarsak 400 bin liraya yakın bir hacimden bahsediyoruz. Üstelik bu rakamlar yayınevlerinin cebinden tek kuruş çıkmadan sağlandı. Bu bakımdan KDD’nin dünyada eşine az rastlanır sektörel bir girişim olduğuna inanıyoruz” dedi. 

 

KDD, Sektörün Genişlemesini de Sağladı

 

KDD, pandemi dolayısı ile zor günler geçiren yayınevlerinin imdadına yetişmesinin yanı sıra sektöre yeni yayınevleri de kazandırdı. Lejand, KDD’nin sunduğu avantajlar ile kurulan yayınevlerinden bir tanesi. KDD’nin sektör için büyük bir avantaj yarattığını vurgulayan Lejand Kurucusu Şener Boztaş; “Uzun süredir sektör ile ilgiliydim ve yatırım yapmayı düşünüyordum. KDD’yi sektörden bir arkadaşım vasıtası ile duyunca Lejand’ı kurmak artık kaçınılmaz oldu” dedi.  

 

KDD’nin yalnız pandemi dönemi değil, salgın öncesi döneme göre de çok büyük artılara sahip olduğunu belirten Boztaş; “KDD’nin en cezbedici noktası, yayın öncesi maliyetlerin, alınan kara etki etmemesidir. Döviz kaynaklı kağıt ve makine masraflarının oynaklığından etkilenmiyoruz. Bunun yanında ödeme vadesi konvansiyonel yöntemlerdeki sürece göre çok daha kısa sürüyor. Ve yeni yayınevlerinin en önemli sorunlarından olan baskı sayısı ve buna bağlı telif ücreti artışı KDD ile bertaraf oluyor. Düşük tirajlı olsa dahi tüm eserleri kar elde ederek basabiliyoruz. KDD’nin ilerleyen dönemlerde Türkiye’deki yayıncılığı yeniden şekillendireceğini düşünüyorum” dedi. 

 

KİTAPYURDU HAKKINDA

Türkiye’de kitapla buluşmanın en kolay yolu olan Kitapyurdu, 2000 senesinde kurulmuştur. Sektörünün lider ve öncü markası olan Kitapyurdu, online bir kitabevi olmanın ötesinde dijital bir kültürel etkileşim platformudur. Kitabın yanında, müzik, film, hobi ürünlerini de bünyesinde barındıran Kitapyurdu, zengin ürün gamını en uygun fiyattan müşterilerine ulaştırmayı hedeflemektedir. Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) ve Kitapyurdu Doğrudan Dağıtım (KDD) ile sektörel inovasyonlara imza atan Kitapyurdu; Kütüphanem, Kitapyurdu Sesli Kitap ve kitapdergisi.com gibi platformları da bünyesinde barındırmaktadır. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login