3 sene önce
3 sene önce

Kripto Para Alacaksanız Cevap Vermeniz Gereken 3 Soru

Yeni nesil bir yatırım aracı olan kripto paralar son dönemin en çok merak edilen konularından biri. Eğer siz de kripto para yatırımı yapmayı düşünüyorsanız, sizi şu üç soru bekliyor: Hangi kripto paraya yatırım yapmalıyım? Ne kadar yatırım yapmalıyım? Kripto para borsasını neye göre seçmeliyim?

Bu önemli soruların cevabı kişiden kişiye değişir, çünkü yatırımcı profillerimiz ve risk iştahlarımız birbirinden farklıdır. Huobi Global tarafından hazırlanan bu rehber niteliğindeki yazıda sorularınızın cevabını ve yatırım öncesi değerlendirmeniz gereken faktörleri bulabilirsiniz.

 

Hangi kripto paraya yatırım yapmalıyım?

Kripto paralar şifreleme temeline dayanarak oluşturulmuş, blockchain ağlarında kullanılan dijital para birimleridir. En önemli özelliği herhangi bir hükümet veya merkezi otoriteye bağlı olmamasıdır. Örneğin; Bitcoin blockchain’i kişiden kişiye aracısız para transferi yapmak için hayata geçirilmiştir ve para birimi Bitcoin (BTC)’dir. Yani, blockchain üzerinde işlem gerçekleştirildikçe blockchain ağında bu işlemleri “doğrulayan” kullanıcılar, yaptıkları iş karşılığında BTC kazanır. Buna “madencilik” denir ve kripto paralar bu şekilde üretilir.

Bu nedenle, bir kripto para birimini yatırım yapmaya değer hale getiren faktör arkasındaki projenin içsel değeridir.  “Hangi kripto parayı almalıyım?” sorusunun cevabını ararken mutlaka araştırma yapmanızı öneriyoruz. Burada cevabını bulmanız gereken sorular ise projenin hangi problemi çözdüğü, ne kadar yaygın olduğu, proje ekibinin kim olduğu, projenin güvenilir olup olmadığı ve topluluğunun ne kadar aktif olduğu gibi sıralanabilir.

Şu anda piyasada binlerce kripto para birimi var, ancak bunların çok az bir kısmı uzun vadede ayakta durmasını sağlayacak potansiyele sahip. Bu nedenle, bir coin’e sadece yakın çevrenizden duyduğunuz veya sosyal medyada adını çok gördüğünüz için yatırım yapmayın, mutlaka dikkatlice araştırın.

 

Ne kadar yatırım yapmalıyım?

Kripto paralar yüksek riskli bir yatırım aracı olduğundan, kaybetmeniz halinde zarar görmeyeceğiniz bir miktarla yatırım yapmanızı tavsiye ederiz. Yüksek risk, fiyat oynaklığından kaynaklanıyor. Kripto para sektörü henüz yolun başında olduğundan piyasalar hala sığ. Bu nedenle fiyat oynaklığı yüksek, hızlı inişler ve hızlı çıkışlara tanıklık ediyoruz. Kitleler kripto parayı benimsedikçe sektör gelişecek, büyüyecek ve piyasanın derinleşmesi fiyat oynaklığını da azaltacak. Ancak bu noktaya ulaşmak için önümüzde biraz daha zaman var.

Yatırım kararlarınızı verirken riski dağıtmak iyi bir fikir olabilir. Burada nasıl bir portföy yaratacağınız tamamen sizin risk iştahınıza bağlıdır ve burada doğru bir formül yoktur.

Kripto para borsasını neye göre seçmeliyim?

Kripto paralar, kripto para borsalarında alınıp satılır. Banka hesabınızdaki itibari parayı kripto para borsasındaki hesabınıza transfer ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir borsanın en önemli görevi kullanıcılarının varlıklarını güvende tutmaktır. Hangi borsayı kullanacağınıza karar verirken borsanın geçmişini ve aldığı güvenlik önlemlerini mutlaka araştırın. İlgili borsanın daha önce hiç hacklenmemiş ve veri sızdırmamış olması, altyapı sorunu yaşamaması, hızlı problem çözen bir destek ekibine ve dünya standartlarında güvenlik sertifikalarına sahip olması gerekir.

Güvenlik dışındaki önemli bir kriter, borsanın işlem hacmidir. İşlem hacminin yüksek olması, tahtalarının derin olduğu anlamına gelir. Tahtaların derin olması ise alım-satım yaparken doğru fiyatı alabileceğinizin göstergesidir.

Güvenilir borsalar, kripto paraların terörün finansmanı ve kara para aklamada kullanılmasını engellemek için KYC (Müşterini Tanı) politikası kapsamında kimlik doğrulama sürecini tamamlar ve bu bilgileri saklar. Borsanın yasa dışı durumları engelleme konusunda gösterdiği hassasiyet, güvenilirlik açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir.

Günümüzde yüzlerce kripto para borsası faaliyet gösteriyor. Yeni yatırımcılara önerimiz, bağımsız kaynaklardan araştırma yaptıktan sonra medyadaki ve sosyal medyadaki değerlendirmeleri de okuyarak kullanacakları borsaya karar vermeleridir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login