3 sene önce
3 sene önce

Türkiye startup ekosisteminde ilk çeyrekte 520M yatırım yapıldı

Global Startup topluluğu StartupCentrum her çeyrekte olduğu gibi bu çeyrekte de Türkiye girişimcilik ekosisteminde yapılan yatırımların nabzını tuttuğu 2021-1.Çeyrek Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’nu yayınladı. Paylaşılan raporda Türkiye startup ekosisteminde ilk çeyrekte 63 yatırım turunda 62 girişime 520M yatırım yapıldı. Yatırım adedi olarak son çeyreğe göre 26’lık bir artış söz konusuyken yatırım miktarı açısından bakıldığında son çeyreğe göre 18 kat artış yaşandı. Son çeyreğe oranla 18 kat artış yaşanırken 2021’in ilk 3 ayında yapılan yatırım miktarı 2020 yılının tamamında yapılan toplam yatırım miktarını 3’e katlamış durumda. Bu yükselişte Getir’in aldığı 128M + 300M’lık yatırımların etkisi oldukça büyük. Rapora göre yatırım alan girişimlerin 77’si İstanbul merkezli iken 14’ü Ankara merkezli. StartupCentrum, 2021 yılının 1-1.5 Milyar Dolar aralığında bir yatırım miktarı ile kapanacağı tahmininde bulunuyor.

Yayınlanan raporda yatırım alan girişimlerin sektörel dağılımı da incelenmiş. Buna göre en çok yatırım alan sektör 15 yatırımla oyun sektörü olmuş. Oyun sektörünü ise 7 yatırımla Fintek girişimleri takip etmiş. Yatırım adedi açısından incelendiğinde de Teslimat sektörü Getir efektinden dolayı en çok yatırım alan sektör olurken, onu Oyun, SVOD(Subscription Video on Demand) ve CRM & Satış sektörleri takip etmiş. Raporda yatırım aşamaları ve yatırım turları da detaylıca incelenmiş. Yatırım alan girişimlerin aşamaları, kaçıncı turda ne kadar yatırım aldıkları ve hangi miktarlarda yatırım aldıkları de detaylı olarak incelenmiş.

Raporda yatırımcılar da detaylı olarak incelenmiş. Rapora göre 63 yatırım turuna 154 yatırımcı katılmış. Bu yatırımcıların 84’ü Türkiye’deyken 16’sı yurt dışından gelen yatırımcılar olmuş. Raporda yatırımcıların ne kadarının bireysel yatırımcı, VC, melek yatırım ağı, şirket ve hızlandırıcı olduğuyla ilgili ve bu yatırımcıların hangi aşamadaki yatırımlara katıldığı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Raporda yer verilen bir diğer önemli veri ise satın alınan girişimler. 2021’in ilk çeyreğinde girişimlerin exit sayısı önceki yıllara göre bir nebze düşük kalmış gibi görünüyor. Bu çeyrekte 6 girişim exit etmiş. Bu girişimleri satın alan 6 şirketin ise 5’i yurt dışından. Öte yandan raporda kurucusu Türk olan ancak Türkiye’de operasyonları bulunmayıp, büyümesini de yurt dışında sürdüren girişimlere yer verilmiş. Bu başlıkta da 9 girişim toplam 347M yatırım almış. Ekosisteme yapılan 520M ile toplandığında, kurucusu Türk olan girişimlerin toplamda 867M aldığı görülmektedir. Sadece kurucusu Türk girişimlerin 5’i ABD’de yer alırken 4’ü Avrupa kıtasında hayatlarını sürdürmektedir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login