3 sene önce
3 sene önce

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nü kutladı

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, basını özgür olmayan bir ülkede demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlediğinden söz edilemeyeceğini söyledi.

 

3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bir açıklama yapan DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılındaki “Gazeteciler, kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır” ve 1929 yılındaki “Gazeteciler bizatihi gördüklerini, bildiklerini, düşündüklerini samimiyetle yazmalıdırlar” sözlerine de atıfta bulunarak “Basın özgürlüğü, demokrasinin sigortasıdır, basını özgür olmayan bir ülkede demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediğinden söz edilemez” dedi.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün özel hayatı gerekçe göstererek eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen 27 Nisan günü yayınladığı genelgenin ilk günden itibaren basın özgürlüğünü kısıtlayıcı şekilde uygulanmaya başlandığını vurgulayan Seda Kaya Ösen, şu açıklamayı yaptı:

“Devletin bütün eylem ve işlemleri kamunun denetimine tabidir. Aksi halde güçlü bir demokrasiden söz edilemeyeceği açıktır. Emniyet Genel Müdürlüğü, kamuya açık alanlarda özel hayatı gerekçe göstererek polisin müdahalesi sırasında görüntü alınmasını yasaklamaya çalışarak bir hukuk garabetine imza atmıştır. Üstelik bu genelge daha ilk günden yazılı ve görsel medya mensuplarının kamuoyu adına denetim görevlerini yapmalarını engelleyecek şekilde uygulanmaya başlanmış, 1 Mayıs günü yürüyüş ve basın açıklaması yapmak isteyenlere yönelik olarak polisin orantısız şiddetini görüntülemeye çalışan basın mensupları engellenmiştir. Yönetme erki şiddetten yana evrilmeye başlayan hükümetin artık basının görüntü almasına bile tahammülü kalmamaya başlamıştır. Kaldı ki ‘polisin özel hayatı’ gerekçesi, ilerleyen süreçte yurt içinde can güvenliğimizin teminatı emniyet güçlerinin her işlemine kamuoyunda şüphe ile yaklaşılmasına neden olunacağı da akıldan çıkarılmamalıdır. Sadece bu uygulama bile tek adam rejimi olarak uygulanmaya çalışılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine neden güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunduğumuzun haklı göstergesidir.”

 

 

 

 

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Ösen, Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) yayınladığı yıllık Dünya Basın Özgürlüğü raporunda, salgın sırasında 180 ülkenin neredeyse dörtte üçünde gazeteciliğin tamamen veya kısmen engellendiği, Türkiye’nin listede Bangladeş, Rusya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin ardından 153. sırada yer aldığını da hatırlatırken, “Hepimiz biliyoruz ki, basın demokratik hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün,  en etkili aracıdır. Toplum ve ülke yararına kamuoyunun duygu ve düşüncelerini objektif olarak yansıtmasına, insan hakları ile temel hak ve özgürlüklerin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Tarafsız ve objektif bir biçimde haber ve bilgi akışı sağlayarak toplumu aydınlatma ve doğru bilgilendirme görevi yapmaktadır. Önemli bir kamu hizmeti niteliğindeki bir görevi yerine getirmektedir. Çok zorlu şartlarda kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak adına büyük bir özveriyle, yerel, yaygın, yazılı, görsel ve işitsel alanda görevlerini sürdüren tüm basın mensuplarımızın, “Dünya Basın Özgürlüğü Günü”nü kutluyorum” dedi.

 

1994 yılında Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir karar doğrultusunda, 3 Mayıs tarihi tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanıyor.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login