3 sene önce
3 sene önce

İzmir’de Zimem Defteri Geleneği Sürdürülüyor

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi, Osmanlı’dan günümüze tevarüs eden "Zimem (Veresiye) Defteri" geleneğini sürdürüyor. İhtiyaç sahibi ailelerin yaşadığı mahallelerde bakkaldaki borçlarını ödeyemeyen vatandaşların veresiye borçlarını ödeyen hayırsever MÜSİAD İzmir üyeleri, Ramazan’da hayır yarışına katıldı.

 

MÜSİAD, ANADOLU GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

 

Konuyla ilgili açıklama yapan MÜSİAD İzmir Başkanı Bilal Saygılı, "Vakıf Medeniyeti" inşa eden ecdadımızın Osmanlı'da en önemli geleneklerinden biri de "Zimem (Veresiye) Defteri" uygulamasıydı. Bu uygulama ile veresiye defterindeki borçlar hayır sahipleri tarafından ödenir, Zimem Defterleri esnaftan satın alınırdı. Böylelikle borçlarını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşarlardı.

 

Bu anlayış doğrultusunda milletinin istikbali için çalışan iş adamları olarak bizler de MÜSİAD İzmir üyelerimizle beraber Zimem Defteri uygulamasıyla, Osmanlı’dan tevarüs eden geleneği yaşatmaya devam ediyoruz. Yapılan bu uygulama ile üyelerimiz, esnafımızdan aldığı borç-veresiye defteri (Zimem Defteri) alarak ihtiyaç sahiplerinin hesabını kapatmış oldu. Kardeşinin derdiyle dertlenmeyi görev bilen bu mana ve ruhla Zimem Defteri uygulamasına katkıda bulunan MÜSİAD İzmir ailemize teşekkür ederim. Allah hepsinden razı olsun.” dedi.

 

MİLLETİMİZLE PAYLAŞMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR

 

Bilal Saygılı, “Cenab-ı Hakk’ın bahşettiği nimetleri bizlere paylaşmayı öğreten bu kadim topraklara geri vermek, aziz milletimizle paylaşmak boynumuzun borcudur. MÜSİAD olarak kazancımızı bölüşmeyi, lütuf değil zaruret olarak görüyoruz. Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim Bakara Suresi 195. Ayetinde; “Allah yolunda infak edin ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.” buyurmaktadır.  İzmir’deki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize Zimem defteri geleneği ile el uzatıyor, MÜSİAD İzmir ailemizi onların dualarıyla daha da büyüteceğimize inanıyorum.

 

Alan elin veren eli bilmediği, hayırda yarışma ve yardımlaşmanın zarif usûlü Zimem defteri geleneği, üyelerimiz ve aziz milletimiz tarafından her zaman yaşatılmaya devam edecektir.

 

Bu vesile ile öncesi rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan Ayı’nın, hepimiz için huzurlu ve bereketli geçmesini diliyorum. Rabbim hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, borçlularımıza edalar nasib eylesin! Cenabı-ı Hak, yaptığımız ve yapacağımız yardımları kabul eylesin! Bizlere, Ramazan Bayramı’na kavuşmayı nasip etsin inşallah!” diye dua ederek sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login