3 sene önce
3 sene önce

Öyle Söyleme Elçileri programı ilk mezunlarını verdi

Abdi İbrahim Otsuka’nın ruhsal hastalıklarla yaşayan bireylere yönelik dilde damgalamayı önlemeyi amaçlayan “Öyle Söyleme” hareketinde yeni dönem başladı. Proje kapsamında yürütülen “Gençler Sıra Sizde” programının birinci ayağında gönüllülere damgalama ile ilgili eğitim verildi. Lise ve üniversite öğrencileri arasından seçilen gençler, “Öyle Söyleme Elçisi” sertifikasını aldı. Gençlerin sosyal medya hesaplarından paylaştıkları, otizm ve şizofreni farkındalığına ilişkin mesajlar, 2 ayda 40 bin kişiye ulaştı.

 

ABDİ İbrahim Otsuka’nın, ruhsal hastalıklarla mücadele eden bireylerin karşılaştıkları en büyük zorluk olan damgalama ile mücadele çerçevesinde başlattığı Görmezden Gelmeyelim projesinin bir ayağı olan ve dildeki damgalamaya dikkat çekmek amacıyla yürüttüğü “Öyle Söyleme Elçileri” programı ilk mezunlarını verdi. Programa lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 50 genç katıldı. Bunların 44’ü, iki ay süren derinlemesine eğitimi tamamlayarak mezun oldu ve sertifika aldı. 

Projenin amacı gençleri anti-stigma aktivisti olarak yetiştirmek, aldıkları bilgi ve edindikleri farkındalıkları etki alanlarındaki değişim için kullanmalarını sağlamaktı.  

Yüzlerce başvuru arasından yapılan seçmelerden sonra gönüllü öğrencilerin ilk eğitimi, 27 Şubat tarihinde “Farkındalık” başlığıyla gerçekleşti. Ardından gençler, farkındalığın hayata nasıl geçirileceğiyle ilgili bir paylaşım çemberi ve yaratıcılık atölyesine katıldılar. Program gençlerin yaratıcı üretimlerini Abdi İbrahim Otsuka jürisine sundukları mezuniyet buluşması ile sona erdi.

Proje kapsamında alınan eğitimler sonrasında görülen en önemli değişim, gençlerin ruhsal hastalıklara ve tedavisine yönelik bakış açısında oldu. Proje ile gençlerde dilin; zihniyet ve davranışları belirlemedeki etkisine yönelik farkındalık arttı. 

Eğitimin “Paylaşım Çemberi” ayağında gençler, sürekli olarak klinik psikologlar tarafından yakından takip edildi; değişimleri, motivasyonları ve katılımları etkileşimler üzerinden tarandı. 

Paylaşım Çemberi’nde gençler, öğrenilenin başkalarına aktarımı konusunda pedagojik yaklaşım barındıran bir atölyeye katıldılar. Bu sayede farkındalığı eyleme geçirerek ve başkalarıyla paylaşarak programın etkisini artırdılar. Böylelikle, gençler sadece damgalama karşıtı birer elçi olarak yetiştirilmekten öte kendi duygu durumlarını yöneterek konuşulması zor konularda liderlik ve iletişim yetkinliklerini de geliştirmiş oldular.

Eğitimin “Yaratıcılık Atölyesi” aşamasına gelindiğinde ise gençler öğrendiklerini topluma aktarmak üzere bir iletişim planı tasarladı. Video, görsel, interaktif koro, kolaj, orijinal şiir seslendirmesi, psikolojik süreç senaryosu, tiyatro oyunu ve aplikasyon tasarımına kadar gençler tarafından 44 özgün proje sunuldu. 

 

 

 

Programın sonuna gelindiğinde gönüllü gençler, sosyal medya hesaplarından bu çıktıları paylaştılar. Ayrıca otizm ve şizofreni farkındalığına özel günlerde damgalama karşıtı söylemleriyle sosyal medya etkileşimlerinde bulundular. Gençler sosyal medya hesaplarından paylaştıkları ve dilde damgalamayı önlemeyi amaçlayan mesajlarını 2 aylık süreçte 40 bin kişiye ulaştırdı.

Abdi İbrahim Otsuka, program kapsamında yıl sonuna kadar yeni elçiler yetiştirmek üzere eğitimleri devam ettirecek. 

 

Proje’nin bundan sonraki fazlarında ise;

  • Yeni elçi grupları yetiştirilerek çarpan sayısının artırılması
  • Elçilerin çıktıları üstünden sosyal medya kampanyasının sürdürülmesi
  • Var olan elçi gurupları üzerinden iletişim faaliyetleri sürdürülmesi 
  • Gençlerin proje önerilerinin devreye alınması 
  • Okullarda #ÖyleSöyleme toplulukları oluşturularak etkinin derinleşmesi hedefleniyor. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login