3 sene önce
3 sene önce

17. Çocuk Filmleri Festivali Sona Erdi

17. ÇOCUK FİLMLERİ FESTİVALİ SONA ERDİ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Destekleri ile TÜRSAK Vakfı tarafından gerçekleştirilen ve çocuklar tarafından bu yıl da ilgiyle karşılanan 17. Çocuk Filmleri Festivali sona erdi.

Çocukların sanatsal üretim gerçekleştirmelerine, sinema kültürü edinmeleri ve yedinci sanat dalına ilgilerinin artması amacıyla gerçekleştirilen 17. Çocuk Filmleri Festivali’nin kapanış ve ödül töreni 23 Nisan Cuma günü, Nayme Taylan’ın sunumuyla TÜRSAK Vakfı YouTube kanalında gerçekleşti. Festivalin kapanış töreninde “Filmimin Hikayesi” yarışmasının kazanan ismi belli oldu. Kazanan ismin ödülü, yaptığı tasarımlarla ve sanat galerileriyle ünlü olan URART markası tarafından tasarlandı.

“Çocukların Kültür Sanat Alanında Çalışmalar Yapmalarına Katkı Sağlamanın Haklı Gururunu Yaşıyoruz”

Törende ilk olarak TÜRSAK Vakfı Başkanı Cemal Okan’ın görüşlerine yer verildi. “Sevgili çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum” diyen Okan, 17 yıldır düzenlenen Çocuk Filmleri Festivali sayesinde Türkiye’nin her bölgesinden çocukları sinemayla tanıştırdıklarını söyledi. Ayrıca verdikleri birbirinden farklı atölyeler ile çocukları erken yaşlarda sinema ve kültür sanat alanında çalışmalar yapmalarına katkı sağlamanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade etti. Geçen yıl bir ilki gerçekleştirerek online olarak yapılan Çocuk Filmleri Festivali’ni, bu yıl da aynı şekilde devam ettirdiklerini belirten Cemal Okan, festivale büyük ilgi gösteren çocuklara teşekkürlerini sundu. 

En İyi Hikâyenin Sahibi “Asya Şahin”

Karikatürist ve Animasyon Yapımcısı Varol Yaşaroğlu başkanlığında; Senarist ve Yönetmen Ali Tanrıverdi, Yazar ve Psikiyatrist Cem Mumcu, Oyuncu Ceren Benderlioğlu, CGV Mars Cinema Group COO’su Nurdan Ulu Horozoğlu’dan oluşan Ana Jüri Üyeleri tarafından kısa süre önce hikayesi kitaba basılacak 50 ismin açıklandığı Filmimin Hikayesi Yarışması’nın birincisi Kırmızı Araba adlı hikâyenin sahibi Asya Şahin oldu. Yarışmanın kazananı Asya Şahin, kendisini ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkürlerini sunarak “Ödülü kazandığım için çok mutluyum sanki bir rüya gibi. Bu ödülü TÜRSAK Vakfı’nın 17 yıldır sanatla buluşturduğu tüm çocuklar adına alıyorum. Atatürk’ten sonra bana en güzel 23 Nisan hediyesini veren TÜRSAK Vakfı’na çok teşekkür ediyorum” dedi. 

Her Sene Olduğu Gibi Bu Yıl Da Festival Coşkuyla Karşılandı   

17. Çocuk Filmleri Festivali kapsamında, cocukfestivali.com adresinde çevrim içi ve ücretsiz film gösterimleri ile Türkiye’nin dört bir yanından çocuklar sinema kültürünü evlerinden deneyimledi. Son dönemin en ilgi çeken, birbirinden güzel filmlerinin yer aldığı programda, minik sinemaseverler eğlenceli saatler yaşadı. Festivalde bu yıl kısa ve uzun metrajlardan oluşan 15 filmlik dopdolu bir program çocuklarla buluştu. Açılış filmi, geçtiğimiz yıl Filmimin Hikâyesi yarışmasını kazanan Fatma Yoksul’un yönetmen Emre Kavuk ile birlikte çektiği Bizim Köyde Macera oldu. Programdaki diğer filmler arasında ise Asteriks: Sihirli İksirin Sırrı, Ay Bekçisi, Çılgın Köpekler, Elektrik Gökyüzü, İçgüdü, Kıyıdaki Yaşam, Kirpi ve Saksağan: Sevimli Uzay Kahramanları, Küçük Ayakkabıcı, Küçük Kahraman, Maestro, Mido ve Şarkıcı Hayvanlar, Son Jeton, Şifreni mi Unuttun? ve Yaprak yer aldı. 

Eğitici ve Öğretici Atölyeler ile Çocukların Sinemaya Sevgileri Arttı

Çocuklar, sinemanın büyülü çatısı altında birbirinden güzel etkinliklere katılarak festival coşkusunu yaşadı. Aslan Tamjidi ile “Animasyon Atölyesi” çocuklarla buluştuktan sonra, Zeynep Bayat ile “Oyunculuk Atölyesi” gerçekleştirilerek, çocukların oyunculuk hakkında merak ettiği sorular cevaplandı. Aynı gün içerisinde Adam Biernacki ile “Bir Senaryo Oluşturmanın Temelleri Atölyesi” gerçekleştirildi. Yönetmen, senarist, tiyatro eğitmeni ve öğretim görevlisi Adam Biernacki’nin verdiği atölyede bir araya gelen çocuklar, bir dramanın, peri masalının ve hikayenin taslağını oluşturmanın yöntemlerini ve seyircinin dikkatini çekmenin kurallarının ne olduğunu öğrendiler. 

Ayrıca festival kapsamında üç önemli atölye daha gerçekleştirildi. “Hikaye Okur-Yazarlığı Söyleşisi” ile Yazar Yekta Kopan, çevrim içi olarak buluştuğu çocuklara hikaye okur-yazarlığında dikkat etmeleri gereken noktaları anlattı. Bir diğer etkinlik, Hüseyin Aytuğ Çelik ile “Geleneksel Karagöz Oyunu Atölyesi” oldu. Oyuncu, kuklacı ve yönetmen Hüseyin Aytuğ Çelik, atölye süresince Karagöz oyunlarının rivayet edilen ve bilinen tarihçelerinden bahsederek, ardından uygulamalı olarak bir Karagöz oyununun hazırlık ve oynatım süreçlerini katılımcılarla paylaştı. Rusça gerçekleştirilen bir başka atölye ise Lena Levina ile “Senaryo Yazım Atölyesi” oldu. Lena Levina çocuklara senaryo yazarken dikkat edilmesi gerek konuları ve iyi bir senaryonun olmazsa olmazlarını anlatarak, merak edilen soruları cevapladı. Gerçekleştirilen tüm etkinlikler ile birlikte çocuklar festival coşkusunu doyasıya yaşadı.

Ülkemizden ve Yurt Dışından Önemli Sektör Temsilcileri Bir Araya Geldi

Festivalin bir diğer önemli etkinliği ise “Uluslararası Sektör Buluşması” oldu. İngiltere’den PACT, Rusya’dan Yapımcılar Birliği ile Animasyon Yapımcıları Derneği ve Türkiye’den ANFİYAP’ın katkılarıyla 19 Nisan Pazartesi günü gerçekleşen bu buluşmada katılımcılar dijital platformlar, yerel pazarı ve uluslararası pazarı hedef alan projeler, telif hakları ile parasallaştırma anlaşmalarının kendi ülkelerinde nasıl işlediğine dair görüşlerini ve deneyimlerini paylaştılar. Ayrıca geliştirmekte oldukları projeleri diğer katılımcılar ile paylaşarak muhtemel ortak yapım ve iş birliklerini tartıştılar. Türsak Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burhan Gün’ün moderasyonu ile gerçekleşen buluşmaya İngiltere’den Michael Ford, Neil Mukherjee, Martin Wright ve Ruben Smith, Rusya’dan Anna Egorova, Irina Mastusova, Natali Babich, Natalie Trifanova, Olga Pechenkova, Sergey Orlov, Vadim Sotskov ile Türkiye’den Arda Topaloğlu, Arman Şernaz, Emirhan Emre, Evren Yiğit, Gamze Şehnaz, Irmak Atabek, Nazlı Güney, Oğuz Şentürk, Ömer Uğurgelen, Ceyhan Kandemir, Nazlı Eda Noyan, Sidar Arslan ve Varol Yaşaroğlu katıldılar.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login