3 sene önce
3 sene önce

43. Yapı Fuarı’nda 1 Milyar Euro’luk iş hacmi yakalandı

Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise sektöründe ilk 5’te yer alan Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı Yapı–Turkeybuild Istanbul’u toplamda 16.899 kişi ziyaret ederken, bu rakamın yüzde 17’sini yabancı ziyaretçiler oluşturdu. Fuarda, pandemi ile birlikte değişen ihtiyaçlar ve yaşam koşulları çerçevesinde özellikle yapı sektörü açısından öne çıkan fırsatlar değerlendirildi.

Türkiye’nin taşıyıcı sektörlerinde düzenlediği fuarlar ile öne çıkan Hyve Group, bu yıl 43’üncüsünü düzenlediği Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul, sektör için büyük bir moral kaynağı oldu. 9 ülkeden 250’nin üzerinde katılımcı firmanın ağırlandığı fuarda yerli katılımcılar ile yabancı alıcılar arasında hedeflenen 1 milyar euro’luk iş hacmi yakalandı.

Fuar toplamda 16 bin 899 ziyaretçi tarafından ziyaret edilirken, bu rakamın yüzde 17’sini yabancı ziyaretçiler oluşturdu. Böylece Yapı Fuarı tarihinin en yüksek yabancı katılımını ağırladı. Yanı sıra, katılımcı başına düşen ziyaretçi oranı ise yüzde 54 arttı. 

Ticari hacmin yanı sıra sektöründe gelişim alanlarının tespit edilerek bu alanların iyileştirilmeleri için nelerin yapılabileceği, sektörün kanaat önderi katılımcılar tarafından detaylı bir biçimde tartışıldı. Yenilikçi yaklaşımlar ile sektörü teknoloji ile buluşturacak, sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımlara yardımcı olması beklenen girişimlerin de boy gösterdiği Yapı Tech Garage etkinliği kapsamında 9tekno-girişim, ürün ve hizmetlerini fuar boyunca sektör paydaşlarına tanıtma imkânı buldu.

Yapı Malzemeleri Sektöründe Büyüme Fırsatları Yeni Normalde

“Güvenli Ticaret, 365 Gün Fuarcılık” yaklaşımı ile pandemi döneminde ikinci fuarlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, katılımcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda fuarın herkes için çok güçlü bir moral ve motivasyon sağladığını söyledi. Ülgen, şöyle devam etti:

“Hyve Group olarak pandeminin ilk ortaya çıktığı ve yaşanan belirsizliği yönetilebilir bir duruma gelmesinin ardından, geçtiğimiz yıl Kasım 2020’de WorldFood Istanbul Fuarı’mızı düzenledik. Bu yıl ise 43. Yapı Fuarımızda yerli ve yabancı sektör paydaşlarını, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı rehberliğinde, uluslararası tecrübelerimizle geliştirdiğimiz  Safe & Secure standartlarımız çerçevesinde bir araya getirdik.  Hedefimiz el birliği ile yaklaşık 3 yıldır 21 milyar dolar seviyesine takılan ihracat rakamını 23 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Bunun da nasıl mümkün olduğunu, Fuarımızda gerçekleştirilen oturumlarda, sektörün kanaat önderleri tarafından değerlendirilen ve tespit edilen fırsat alanları ile gerçekleştirilebileceği detaylı bir biçimde konuşuldu.”

Pandemi ile birlikte değişen yaşam koşulları ve bireylerin daha fazla evde vakit geçirmesi nedeniyle, yaşam alanlarını daha konforlu ve ferah alanlara dönüştürme çabasını hatırlatan Ülgen, bunun sektöre de bir hareket getirdiğini, ilerleyen günlerde bu dinamizmin sektörü daha da hareketlendirebileceğinin altını çizdi. Ülgen; fuar katılımcılarının gerek ziyaretçi gerekse yabancı alıcıların gösterdiği önemli katılım nedeniyle çok memnun olduklarını da ekledi.

218 Yabancı Alıcı, Yerli Üreticiler ile Bir Araya Geldi

Fuar her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programları kapsamında Fas, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gürcistan, Uganda, Nijerya, Pakistan, Lübnan, Sudan, Umman, Ürdün, Azerbaycan, Kosova gibi toplam 11 ülkeden 218 satın alma profesyonelini ağırladı.  

2018 yılından bu yana kullandığımız sanal ticaret uygulaması Hyve Connect  (Matchmaking Sistemi) ile bu yıl da tüm katılımcılar ve yabancı alıcılar ücretsiz olarak  tek bir platform üzerinden  hızlı ve etkili bir şekilde birbirleriyle iletişim kurarak 1000’in üzerinde  toplantı gerçekleştirdi ve yeni iş birliklerine imza atma fırsatı yakaladı.

 

Sektörün Geleceği, Değişen İhtiyaçları Karşılayabilecek, Sürdürülebilir Yaklaşımlarda

Fuarın ilk günü gerçekleştirilen Başkanlar Forumu'nda ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel moderatörlüğünde; Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım , yapı sektörü ihracatı ve sürdürülebilir yenilik fırsatlarını paylaştı. Sektörün kanaat önderleri, 2021 ve sonrası için Türkiye yapı sektörünün hangi fırsatları değerlendirebileceğine dair öngörülerini aktardı. Artan nüfus nedeniyle değişen ihtiyaçlara uygun, daha az katlı ve insanların dış alan ile daha fazla temas edebileceği, sürdürülebilir yapıların öne çıkacağı, deprem izolasyonunun öneminin artacağı yapıların Türkiye’nin gelecekteki yapı haritasında yer alacağı belirtildi. Ayrıca, pandemi nedeniyle insanların evlerinde daha fazla vakit geçirmesi sonucunda, yaşam alanlarına daha özenli davranmalarının sektörü canlandıracağını, bunun da önemli bir fırsat olduğu dile getirildi.

GF Hakan Plastik sponsorluğunda ve Yapı Medya İletişim iş birliği ile, “Sağlıklı Yapılaşmanın Anahtarı: Suyu Tasarlamak ve Yönetmek” oturumunda sürdürülebilir bir su yönetimi gerçekleştirebilmek adına, su israfını önlemek için yapılması gerekenler detaylandırıldı. Konu, Yapı Medya İletişim İçerik ve Etkinlik Yöneticisi Ezgi Tezcan’ın moderatörlüğünde; GF Hakan Plastik Ürün ve Pazarlama Direktörü Hüseyin Ünlüyol, İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı ve Akım Mühendislik Kurucusu Süleyman Akım tarafından değerlendirildi.

Fuarın ikinci gününde Nobon iş birliği ile gerçekleştirilen “Yapı Masterclass Buluşma, Tanışma ve Fuar Özel Turu – İklim, Çevre ve Dijital Üretim” etkinliğine ziyaretçiler, Fuar Alanı içindeki katılımcı firmalar ile bir araya gelerek etkileşimli tematik sohbetler gerçekleştirildi, malzemeler yerinde deneyimlendi. Usta mimar ve mühendisle doğrudan bağlantı kurma fırsatını bulan katılımcılara sertifika takdim edildi. Bu etkinlik kapsamında gerçekleştirilen oturumda ise çevre ve mimarlık ilişkisini ve yeni nesil tasarlama ve üretim pratikleri NOBON Kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli’nin yönettiği, PIN Mimarlık Kurucu Ortağı Salih Küçüktuna, Yüksek İnşaat Mühendisi Ümit Özkan ve degostudio Kurucu Ortağı Volkan Taşkın tarafından yeniden ele alındı. 

Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı iş birliğinde düzenlenen “Yapı Sektöründe Sürdürülebilir Büyümenin Sırrı: Çevik Dönüşüm” oturumunda ise çevik dönüşüm ile yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlama tartışıldı. Oturumda, Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu, Çevik Dönüşüm Koçu ve İşletme Mentoru Demet Demirer moderatörlüğünde düzenlenecek oturumda, Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, SOCAR Türkiye İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar ve MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu ve Y. Mimar Melike Altınışık söz aldı.

Fuarın üçüncü gününde devam eden “Yapı Masterclass” etkinliğinin kapsamında mimari ustalık sınıfı katılımcılarının stant ziyaretlerinın ardından, “Salgınlar ve Dirençli Kamusal Alanlar” başlığında Nobon kurucusu Dr. Hasan Cenk Dereli eşliğinde, Deniz Aslan, Nergiz Arifoğlu ve Samim Magriso, açık alanlarda bulunmanın ve mesafeli buluşmaların ne kadar önemli olduğunu öğreten pandemi süreci sonrasında dirençli kamusal alanların işlevlendirme ve malzeme desteği ile nasıl kurgulanabileceği tartışıldı.

Fuarın üçüncü günü son etkinliğinde ise Başkanlar Forumunun ikinci ayağı gerçekleştirildi. “Fikir Önderleri İnovatif Üretim ve Yatırım Modellerini Tartışıyor” başlığında; Bilişim Vadisi Tasarım Kümelenme Merkezi Direktörü Dr. Pınar Sipahi moderatörlüğünde, İzmir Serbest Mimarlar Derneği (İzmirSMD) Başkanı Hüseyin Egeli, Gayrimenkul ve İnşaat Birliği Platformu (GİİP) Gen. Skr. Mehmet Ali Kandemir, Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP) Yön. Kr. Üyesi Mehmet Ersül, Türk Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD) Başkanı Önder Kaya ve Urban Land Institute Türkiye (ULI Türkiye) Başkanı Zafer Baysal tecrübelerini ve öngörülerini aktardı.

Tekno-Girişimler Yapı Tech Garage Alanında Sektörle Buluştu

Girişimcilerin sektörle daha sık bir araya gelmeleri yaklaşımından hareketle Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı iş birliğiyle ortaya çıkan ve 4 gün boyunca sektöre damga vuran girişimcileri ağırlayan Yapı Tech Garage alanı, aynı zamanda fuarın son günü “Maraton Sunumlar”ına ev sahipliği yaptı. 9 farklı tekno girişimci, “Yapı Tech Garage Maraton Sunumları” ile yeni iş ve ürün modelleri hakkında sektör paydaşlarını bilgilendirdi. Yenilikçi ürün ve teknolojilerin tanıldığı bu özel alanda; sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, yapı bilgi modellemesi, ileri dönüşüm, yapay zeka, şantiye yönetim araçları, yapı mobil uygulamaları, 3B üretim, online pazaryeri, bulut yazılım ve nesnelerin interneti gibi konularda girişimler, tasarım aşamasından bina teslim aşamasına kadar mimarlara, mühendislere, proje yöneticilerine, üreticilere, yüklenicilere, geliştiricilere, pazarlamacılara ve kullanıcılara farklı olanaklar sunduğu teknolojileri tanıtıldı. 

43. Altın Mıknatıs Sahiplerini Buldu

Fuarın ilk yılından bugüne düzenlenen Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri, stant tasarımında markalarını ve ürünlerini ziyaretçiler için bir çekim noktasına dönüştüren firmalar ile buluştu. Sektörün en değerli tasarımcısı, iç mimarı, mühendisi ve profesyonellerinden oluşan deneyimli, bağımsız jüri üyelerinin birbirinden farklı kriteri değerlendirdiği yarışmada; ürünle kurdukları bağlantı, ürünün belirtilmek istenen niteliklerini en iyi şekilde vurgulaması, 3 boyutlu tasarım nesnesi olarak düzenlenmesi, görsel malzeme kullanımındaki estetik, standın modülerliği ve tekrar farklı mekanlarda kullanılabilirliği baz alındı. Altın Mıknatıs Stant Tasarımı Ödülleri’nde birincilik ödülü MG Demir Çelik San. ve Ticaret Ltd. Şti.’nin, ikincilik Tantımber – Tanwood Orman Ürünleri San. Tic. A.Ş.’nin, üçüncülük Arfen Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.’nin, Mansiyon San Deco’nun, Hyve Group Teşvik Ödülü ise Portland Çelik Kapı İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.’nin oldu.

2022 yılında 24-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilmesi hedeflenen, yapı sektörünün uluslararası buluşma noktası 44.   Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul için birçok marka şimdiden yerini ayırttı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login