3 sene önce
3 sene önce

“Parti kapatma, vekillik düşürme gölgesinde değil çok daha anlamlı Newroz kutlamalarına az kaldı”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, Newroz kutlamasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Beko’nun parti kapatma ve milletvekilliği düşürme gölgesinde değil daha anlamlı günlerde 21 Mart’ları, Newroz’ları kutlamanın uzak olmadığını ifade ettiği açıklaması şöyle:

İktidar Ortadoğu halklarının ortak bayramı olan Newroz’u parti kapatma davasıyla kutluyor… Çeşitli rivayetlerde Newroz’un anlamı farklı farklı ritüellere dayandırılarak anlatılır. Kimine göre (ki en yaygın olanı budur) Asurlu Kralı zalim Dehak’a karşı Demirci Kawa önderliğinde dağlarda özgürlük ateşi yakarak Dehak’ın krallığına isyan ve zulmün yenilgisi olarak anlatılır. Kimine göre 21 Mart, Hz. Ali’nin doğum günüdür. Baharın müjdecisi olarak da anlatılır…

Şimdi Newroz kutlamalarına bir yeni yorum eklemek gerekiyor. Siyasi iktidar Newroz’u kutladığımız şu günlerde milletvekillerinin vekilliğini düşürüyor, parti kapatma davası açıyor…

Siyasetten önce hukukçulara bir çift sözüm olacak; ikbaliniz için hukukçu kimliğinize uymayan davranışlardan lütfen uzak durun. Hukukun üstünlüğü bugün ülkemizde yerlerde sürünüyorsa bunda kabahatin bir kısmı hukukçu gibi davranmayan, siyasetin emrinde hareket eden bazı savcı ve hakimlerin olmasıdır. İddianame hazırlamak için bir siyasi parti liderinin talimat vermesini beklemek ne demektir? Bu tesadüfle açıklanabilir mi?

İddianame olarak sıraladığınız ‘suçlar’ın tamamı yeni değildir. O halde neden bugün?

Siyasi iktidarın küçük ortağı MHP İktidara yanaşarak belki bu süreçte maddi rant elde etti. Ama gelinen noktada görüldü ki bu dönemin en çok kaybedeni MHP’dir. MHP parçalandı. İçerisinden yeni oluşumlar çıktı. Halen de fokur fokur kaynamaktadır. Anketler MHP’nin baraj seviyesinin yarısına bile ulaşamayacağını gösteriyor ve Bahçeli yaptığı yanlıştan döneceğine şovenizm ipine sarılarak toplum açısından tehlikeli bir siyaset izleyerek kalan tabanını elde tutmaya çalışıyor. Tekrar ediyorum bu halka vadedecek bir şeyi kalmayanların hezeyanıdır.

Erdoğan ve AKP’si neden Bahçeli’nin isteğine boyun eğdi. Erdoğan izlediği tüm politikalarıyla yanlışa boğulmuş haldedir. Ve hızla irtifa kaybetmektedir. Bugün MHP desteğini çekse iktidar olamaz ve bir daha da iktidara gelemez haldedir. Bir yandan MHP baskısı diğer yandan ekonomiden dış politikaya, sağlıktan eğitime her alandaki başarısızlıkların üzeri örtülme ihtiyacı doğmuştur. Nur topu gibi bir gündemimiz oldu: HDP kapatma davası. Artık ekonomiyi konuşmayacağız, artık dış politikayı konuşmayacağız; merkez bankası rezervlerinin nasıl eritildiğini, ihaleleri, kadın cinayetlerini, dans ettiği için gözaltına alınan kadınları, kayyum rektör atamalarını, Boğaziçi’ni, pandemi sürecinde yapılan yanlışları, bir birini tutmayan açıklamaları, bir tweet attı diye gözaltına alınanları ve tutuklananları, okulları, eğitimin ne olacağını ve daha pek çok konuyu konuşamayacağız! Neyi konuşacağız HDP’nin kapatma davasını. Ve Erdoğan hamaset nutukları ile politika yapacak.

Devletin tüm imkanları ve yandaş medya ellerindedir. Ne var ki bu yaşananları ne ERDOĞAN ne de bir başkası dış dünyaya anlatamaz açıklayamaz…

Çok partili yaşama geçtikten sonra, o günden bu zamana tam 24 parti kapatılmış. Bunların çoğunu da darbeciler kapatmış. Erdoğan’ın kendisi de sıkça kapatılan bir parti geleneğinden gelmektedir. Daha çok Kürt halkının sorunlarını dillendiren ve HDP’nin geldiği politik çizgide yine bugüne kadar bir çok parti kapatılmış… Aynı şeyleri deneyerek nasıl farklı bir sonuç beklenebilir. Bunun adı olsa olsa akıl tutulmasıdır.

Etnik kimliği, dini inancı, siyasal görüşü, cinsiyeti ne olursa olsun tüm halkımla Newroz’u, Newroz ateşinin etrafında davul zurna ile omuz omuza halaylarla dostluğun, barışın anlam bulduğu günlerde kutlamak isterim. Bugünlerin sanıldığı kadar uzak olmadığı inancımla herkesin Newroz’unu kutluyorum.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login