3 sene önce
3 sene önce

CHP’li Tuncer: “6 Milyon Dolar Zarar Var”

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) KİT Komisyonu Toplantısı’nda konuştu.

Batman Bölge Müdürlüğü’nde usulsüzlükler Meclis’in gündemine taşındı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı KİT Komisyonu Toplantısı’nda usulsüzlüklerle ilgili konuşan CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer şunları söyledi:

“KURUM, PROJEDEN 6 MİLYON DOLAR ZARAR EDİYOR”

“Sayıştay 2017 yılı raporunda -49'uncu sayfada- bahsediyor. Şöyle ki: Afganistan Sondaj Projesi kapsamında nakliye ve malzeme temini İran ve İran menşei olmayacağı yönünde projeye finansör olan ABD'nin dayatması olmasına rağmen ihaleye İran güzergâhı üzerinden çıkıldığı, sonra ihale iptal edilerek İran dışı güzergâhtan nakliye yapıldığı ve bu sebeple 2 milyon 990 bin dolara ihale edilen işin 5 milyon 826 bin 150 dolara tamamlandığı belirtiliyor ve bu iş 1116 gün gecikmeli gerçekleşiyor. Bu durum neticesinde de kurum, projeden 6 milyon 340 bin 186,69 dolar zarar ediyor.”

“ZARARIN KAYNAĞI NEDİR?”

“Ayrıca MoMB tarafından 3 milyon 146 bin 660 dolar gecikme cezası talep ediliyor ve kuruma ait 3 milyon 675 bin 768 dolarlık teminat mektubu iade edilmiyor. Bunlarla ilgili ne cevaplarınız içinde ne de diğer hususlarda bir bilgi yok. Dönemin Genel Müdürü 2 Mart 2017 tarihli derkenarında bunlara hiç değinmeden diyor ki: "Söz konusu zarar işin işleyişi sebebiyle ortaya çıkmış olup herhangi bir soruşturmaya gerek yoktur." ve idari soruşturma -sizin de diğer konularda belirttiğiniz gibi- zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle yapılmıyor. Yani bu konuyla ilgili idari soruşturma zaman aşımına bilerek uğratılmış çünkü Sayıştay bunu zamanında belirtmiş ama kurum, zamanın Genel Müdürü hiçbir şey yapmamış. Bununla ilgili hukuki süreç var mıdır veya Afganistan Sondaj Projesi'ndeki bu 6 milyon dolarlık zararın kaynağı nedir? Giderilmiş midir veya bu zarar kuruma eksi olarak yazmış mıdır?”

“BÖYLE BİR SAVUNMA MÜMKÜN DEĞİLDİR”

“Batman Bölge Müdürlüğü’nde usulsüzlükler var, epey saymış Sayıştay. Yine kurum, hiçbir şekilde bir işlem yapmamış, yine bunlar görevden dolayı olabilecek gibi bir savunma yapmış, hatta zamanın genel müdürünün çok ilginç bir şeyi var bu zararlarla ilgili. Sayıştay: "İlgililer hakkında işlem yapılsın." dediğinde zamanın genel müdürünün çok absürt, siyasetçilerin kullanacağı bir beyanı var, diyor ki: "Bu tür olaylarla bizim yönetim kurulumuzu alaşağı etmek istiyorlar." Yani kendilerine komplo kurulduğunu, bu komploya da gelmeyeceklerini açıkça söylüyor. Böyle bir savunma mümkün değildir. Kim kuruyor böyle bir komployu veya kurumun araç kiralarından dolayı uğradığı zarar yalan mı? Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki usulsüzlükler yalan mı? Afganistan Sondaj Projesi’ndeki nakliye ve malzeme temini işindeki zarar yalan mı? Bunları cevaplamak gerekiyor. Tabii ki sizin belki kişisel sorumluluğunuz yok ama kurum olarak bu sizin hem vicdanınızda hem de mevzuatsal anlamda yükünüz. Bunlarla ilgili ceza zaman aşımı, en azından idari soruşturma zaman aşımları bitse de ceza zaman aşımı süreleri hâlen devam ediyor. Kurum olarak böyle bir şeyler yaptınız mı? Yapmayı düşünüyor musunuz? Teftiş Kurulu Raporları sizi bağlamasına rağmen gereği niye yapılmamış bugüne kadar? Bunlarla ilgili cevap verilmesini bekliyoruz.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login