3 sene önce
3 sene önce

Prof. Dr. Macit, “Mehmet Akif, diriliş hareketinin tarihî şahsiyetidir”

Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Etkinlikleri kapsamında Türk Dünyası Araştırmaları (TDAE) Enstitüsü tarafından “Mehmet Akif’in Kültür Birikimi ve İstiklal Marşı’ndaki Yansımaları” konulu online konferans gerçekleştirildi. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Türk Dünyası  Edebiyatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Temizkan tarafından  verilen konferansa, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Macit, “Mehmet Akif Ersoy, büyük bir devletin çökme, parçalanma sürecinin ve büyük bir krizden sonra küllerinden yeniden dirilme hareketinin içinde yer almış tarihî bir şahsiyettir. Mehmet Akif’in karakterinin en temel özelliği, istiklal aşkıdır. Mehmet Akif Ersoy, şiirlerinde, var olmanın yolunun çalışmak ve değer üretmek olduğunu sık sık vurgulamıştır. Akif, kurumsal düşünen, iktidar dönüşümlerine ve kalıplarına sığmayan, hür, kendi zihin dünyası ve inançları ile özgün bir şahsiyettir. Onu bu yolda anlamanın ve değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü, onun çürümüşlük olarak değerlendirdiği şeylerin bir kısmının bugün de devam ettiğini çok açık bir şekilde görüyoruz.” dedi.

İstiklal Marşı’nı dönemin şartlarını dikkate alarak değerlendirmek gerektiğine değinen Prof. Dr. Mehmet Temizkan, “Bu tarihî günde İstiklal Marşı ile ilgili huzurunuzda konuşma yapmaktan çok bahtiyarım. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılında, şairimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. İstiklal Marşı’nı anlayabilmek için dönemi tüm koşulları ile değerlendirmemiz gerekir. İstiklal Marşı 1921’de yazıldı; ama onu yazan ruh 1921’de oluşmadı. Mehmet Akif, yakın dönemde yaşanan olayları ve bu olaylarla ilgili yazılan şiirleri takip etmiş ve bunlardan beslenerek şiirini yazmıştır. İstiklal Marşı’nı bir cümle ile özetlemek gerekirse ‘Bayrak ve Ezan’ şiiri olduğunu ifade etmek yanlış olmaz diye düşünüyorum” dedi.  

 “Akif’in kültürel birikimi destanlar devrimine kadar uzanıyor”

Şairin kültür birikimi ile yazdığı şiirler arasındaki bağlantıya değinen Prof. Dr. Temizkan, “Akif’in kültürel birikiminin destanlar devrine kadar uzandığını söylemek mümkündür. “Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım” dizesinde Ergenekon destanına telmih vardır. Şairin şiirlerini oluştururken kullandığı  kelimelerin seçiminde, yakın dönemin edebi birikiminin payı olduğunu da görüyoruz. Akif, bunlardan da faydalanarak kültürel birikimlerini şiirlerine aksettirmiştir” dedi.

 Mehmet Akif’i ve İstiklal Marşı’nı millî marş olarak kabul eden meclisin kültürel birikimi hakkında, Namık Kemal’in babası Ali Ekrem Bolayır ve Prof. Dr. Mehmet Kaplan’dan yaptığı alıntılarla bilgi veren Prof. Dr. Temizkan, “Mehmet Akif, kültür birikimi fazla olan bir şahsiyet ve İstiklal Marşı da bu birikimin ürünüdür. İstiklal Marşı’nı millî marş olarak kabul eden meclis de dönemimin en kültürlü insanlarından oluşuyordu” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login