3 sene önce
3 sene önce

Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri konuşuldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi, MAtchUP projesi kapsamında sunulan kent içi ulaşım sorunlarına kalıcı ve sürdürülebilir çözümlerin yaygınlaştırılması için “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri Çalıştayı”nı çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Çalıştaya; Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Planı (SUMP) çalışmaları yürüten İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri, Sürdürülebilir Ulaşım Çözümleri Bulunan Gaziantep, Malatya, Muğla ve Adana Büyükşehir Belediyeleri ile MAtchUP Şehirler Ağı Katılımcı Belediyeler, Antalya İlçe Belediyeleri, akademisyenler ve özel sektör temsilcileri katıldı.

ULAŞIM ÇÖZÜMLERİ UYGULAMALARI ANLATILDI

Çevirimiçi düzenlenen çalıştayın ulaşımda sürdürülebilirlik için teknik, idari ve finansal kapasitelerin güçlendirilmesine, sektörler arası diyalog ve stratejik iş birliğine, iyi uygulamaların ve modellerin geliştirilmesine katkı sunması bekleniyor. Çalıştayda; MAtchUP Projesi ulaşım ortağı Taysim Proje’den Dr. Taylan Engin ve Dr. Metin Mutlu Aydın, Sürdürülebilir Ulaşımda Kentsel Mobilite ve MAtchUP Projesi Ulaşım Çözümleri Uygulamalarını aktardı.

SORUNLAR VE EKSİKLER PAYLAŞILDI

Çalıştayda katılımcılar ise yayalaştırma, bisiklet yolları, elektrikli ulaşım sistemleri, ulaşım türleri arası entegrasyon gibi projelerin mevcut Ulaşım Ana Planlarına entegre edilmeye çalışıldığında yaşanan sorunlar ve kapasite eksiklikleri gibi konuları paylaştı. Katılımcılar, SUMP (Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Planları) konseptinin ulaşımla ilgili problemleri çözme konusunda teşvik edici özelliği olduğunu belirtti.

POLİTİK İSTEK VE DESTEK İHTİYACI

Katılımcılar Avrupa Birliği aday ülkesi olduğumuz için 2016 yılında SUMP’ların fonlarla desteklendiğini ancak bu planları hazırlamak için politik istek ve desteğe ihtiyaç duyulacağını ayrıca SUMP literatürünü takip etmek için teknik kapasite engeli problemlerinin öncelikli olarak ortadan kalkması gerektiğini de vurguladı. SUMP’ların Ulaşım Ana Planlarını, Lojistik Ana Planlarını ve Arazi Kullanım Planlarını kendi altında birleştirip geliştirerek Şehirlerin Ulaşımının Sürdürülebilir hale getirileceği vurgusu yapıldı.

ULAŞIM VİZYONUNU GELİŞTİRECEK

Antalya Büyükşehir Belediyesi de sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile kentte herkes için erişilebilir, emniyetli, güvenli, hava ve gürültü kirliliğini azaltan, uygun maliyetli ulaşım türlerinin arttırılması ve kentsel çevrenin iyileştirilmesi, kent halkının yaşam kalitesinin daha da arttırılmasını planlıyor. STK’lardan, meslek odalarından, üniversitelerden ve yerel yönetimlerden SUMP hazırlıklarında yer alan çalışanların geçmiş deneyim ve bilgi birikimlerini bir çatı altında toplayan Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent içi sürdürülebilir ulaşım vizyonunun geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sunmayı hedefliyor.

İHTİYACA YÖNELİK ÇÖZÜMLERE

şitlikçi, erişilebilir, insan odaklı ve çevreci ulaşım pratikleri ve politikalarının yaygınlaşmasını hedefleyen ve destekleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, yereldeki ihtiyaca yönelik yenilikçi çözümlerin geliştirilip uygulanması için çalışmalar gerçekleştirecek. Hedeflerinden biri de sürdürülebilir ulaşım konusunda aksiyonlar alabilmek olan MAtchUP Projesi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi STK’ları, özel sektör temsilcilerini ve vatandaşı bir araya getirerek sürdürülebilir ulaşım yaklaşımını benimsetmeyi ve bu uygulamaları ulusal ölçekte hayata geçirmek için çalışmalar planlamayı hedefliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Paylaşın

SON DAKİKA

Pin It on Pinterest

Login